artykuły

dobrze-wiedziecDOBRZE WIEDZIEĆ
ReklamaBilbord Camper Caravan Show 22.08-02.10 Sebastian
Pokrywka garnka, by nie być passé

Pokrywka garnka, by nie być passé

Dlaczego nakładanie pokrywki na garnek może być ciekawym remedium na rosnące koszty życia? Gdy wdrożyć regułę biernego gotowania, tj. przy wyłączonym zasilaniu, możemy poczynić oszczędności w zużyciu energii i emisji CO2 blisko o połowę!

Sztandarową okazją, by wdrożyć zasobooszczędną metodykę w aneksie kuchennym przyczepy kempingowej czy kampera, jest korzystanie z pokrywek garnków. Ich użycie okazuje się kluczowe. Dlaczego w dobie wysokich cen gazu i prądu warto właśnie tak gotować makaron? Z odpowiedzią przyszedł laureat Nagrody Nobla z fizyki Giorgio Parisi, który zaproponował częściowe gotowanie pasty na… wyłączonym palniku.

Metoda polega na zagotowaniu posolonej wody w garnku, wrzuceniu makaronu, zamieszaniu i odczekaniu, aż się zagotuje. I tu kluczowy krok. Otóż po dwóch minutach od wrzenia wody należy wyłączyć gaz lub płytę, nałożyć pokrywkę i nie podnosić jej. Przez jak długi czas? Trzeba kierować się wskazówkami na opakowaniu makaronu i przedłużyć ów proces biernego gotowania o jeszcze jedną minutę.

Szacunki sporządzone przez Włoską Unię Producentów Makaronu potwierdziły, że tzw. bierne gotowanie, tj. przy wyłączonym palniku po dwóch minutach od zagotowania się wody z makaronem, może przynieść oszczędność w zużyciu energii i emisji CO2 do 47 procent. A makaron? Organizacja wspomina, by uzyskać satysfakcjonujący efekt, potrzeba 700 mililitrów wody na 100 gramów makaronu. Tak właśnie uzyskuje się pastę al dente zgodnie z włoską tradycją.

ReklamaŚródtekstowy Dethleffs 21.09-02.10 Sebastian
Fot. R. Dobrowolski


Rafał Dobrowolski09.09.20220