ReklamaA1 - katalog ACSI

PRZEPISY PRAWNE

25 dni temu  11.05.2020, ~ Bartłomiej Ryś   

Część kempingów ustala własne zasady np. nakaz noszenia maseczek w miejscach ogólnodostępnych lub limit osobowy w sanitariatach

Część kempingów ustala własne zasady np. nakaz noszenia maseczek w miejscach ogólnodostępnych lub limit osobowy w sanitariatach fot. Bartłomiej Ryś

Hotele i inne obiekty noclegowe mogą zacząć świadczyć swoje usługi od 4 maja 2020 roku, ale pod warunkiem spełnienia norm i zasad określonych w rozporządzeniu rządowym. Wspólnie z kempingiem Park45 w Sopocie, kempingiem Alexa w Chłapowie oraz „Polską Grupą Caravaningową” prezentujemy procedury bezpieczeństwa na każdym, polskim kempingu, który chce oferować swoim gościom bezpieczny pobyt.

1. Przygotuj kemping

  • wyposaż cały ośrodek w dystrybutory ze środkiem dezynfekcyjnym w szczególności w obszarze recepcji, sanitariatów, zmywalni naczyń, punkcie serwisowym
  • przygotuj pakiety informacyjne, które będą rozdawane gościom w momencie ich przybycia na kemping
  • zaopatrz Recepcję w maseczki ochronne, które będą mogły być odsprzedawane gościom
  • umieść w widocznym miejscu informację o maksymalnej liczbie klientów mogących jednocześnie przebywać na kempingu
  • w sanitariatach wywieść instrukcję dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki a przy dozownikach z płynem dezynfekcyjnym - instrukcję prawidłowej dezynfekcji rąk
  • przeszkol załogę z aktualnie obowiązujących zasad
  • wyznacz i przygotuj pomieszczenie lub pokój (na kempingu może to być osobna przyczepa kempingowa), w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych. Pomieszczenie musi być wyposażone w m.in. w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący
  • przygotuj i umieść w określonym miejscu z łatwym dostępem potrzebnych numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych

2. Zadbaj o pracowników

  • zmniejsz fizyczne odległości pomiędzy pracownikami (minimum 1,5 m) i kontroluj, czy ta zasada jest przestrzegana
  • zmniejsz liczbę pracowników korzystających w tym samym czasie ze wspólnych obszarów takich jak stołówka pracownica czy szatnia. W tych pomieszczeniach musi być stworzona przestrzeń by móc zachować dystans społeczny minimum 2 metry 
  • wyposaż obsługę kempingu w środki ochrony indywidualnej: maski, przyłbice, rękawiczki, środki do dezynfekcji rąk, nieprzemakalne fartuchy z długim rękawem do użycia w razie potrzeby
  • zapewnij, w miarę możliwości, wietrzenie pomieszczeń nieklimatyzowanych dla pracowników
  • ogranicz niezbędne spotkania i narady wewnętrzne do minimum (preferowany kontakt mailowy lub telefoniczny) 
  • ogranicz korzystanie pracowników z przestrzeni wspólnych: wprowadź różne godziny przerw, zmniejsz liczbę pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. rozłóż przerwy na posiłki)
  • w miarę możliwości, nie angażuj pracowników powyżej 60 roku życia oraz przewlekle chorych w kontakty z klientami
  • przygotuj i wdrąż pracowników w procedury postępowania na wypadek pojawienia się sytuacji podejrzenia skażenia
  • ogranicz kontakty i wykorzystaj nową technologię: telefony, pocztę elektroniczną, konferencje i spotkania przez Internet itd. 
  • personel sprzątający wyposaż w maseczki, rękawiczki a, w razie potrzeby, fartuch z długim rękawem. 

3. Pracowniku - zadbaj o siebie i gości

  • przed rozpoczęciem pracy, tuż po przyjściu do obiektu, umyj ręce wodą z mydłem
  • noś osłonę nosa i ust oraz rękawiczki ochronne podczas wykonywania obowiązków
  • zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy i współpracowników (1,5 - 2.0 m)
  • regularnie i dokładnie myj ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce
  • dezynfekuj osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (minimum 60%)
  • podczas kichania i kaszlu zakrywaj usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką. Po tym, jak najszybciej ją wyrzuć do zamkniętego kosza i umyj ręce
  • staraj się nie dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu
  • dołóż wszelkich starań by stanowiska pracy były czyste i higieniczne, szczególnie po zakończonym dniu pracy 
  • pamiętaj o takich szczególnych miejscach jak słuchawka telefonu, klawiatura i myszka, włączniki świateł, biurka
  • regularnie (kilka razy w ciągu dnia) czyść powierzchnie wspólne, z którymi stykają się klienci: klamki drzwi wejściowych, poręcze, blaty, oparcia krzeseł 
  • unikaj dojazdów do pracy komunikacją publiczną jeżeli masz taką możliwość
  • dezynfekuj często, nie rzadziej niż co godzinę, ogólnych toalet, blatu recepcyjnego (po każdym gościu), klamek, poręczy, uchwytów, telefonów, klawiatury komputerów, urządzeń w pomieszczeniach socjalnych oraz innych, często dotykanych powierzchni

4. Zadbaj o gości

  • w recepcji może przebywać tylko aktualnie meldujący się gość
  • przed recepcją nakreśl miejsca, w których goście bezpiecznie mogą oczekiwać na swoją kolej
  • ogranicz do minimum czas przebywania gości przy recepcji
  • kontroluj na bieżąco ilość gości na kempingu oraz to, czy goście noszą maseczki na terenach wspólnych oraz mają dbają o bezpieczny odstęp pomiędzy sobą
  • na kempingu może przebywać dwa razy więcej gości względem dostępnych miejsc, czyli ilość parcel mnożymy razy dwa = maksymalna ilość gości
  • wyłącz z użytkowania miejsca wspólnie takie jak: sale telewizyjne, pokoje/sale zabaw dla dzieci, baseny, sauny, dyskoteki oraz inne, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi
  • umożliw korzystanie z w/w miejsc dla gości wspólnie zakwaterowanych na wyłączność
  • na kempingu nie może przebywać żadna osoba niezameldowana. Wizyty postronnych gości są niemożliwe
  • dezynfekuj sprzętów udostępnianych gościom: hulajnogi, rowery kajaki itp.

5. Domki, kwatery i przyczepy kempingowe na wynajem

  • sprzątanie w trakcie pobytu odbywa się na wyraźne życzenie gościa w myśl ograniczenia kontaktu klientów z pracownikiem
  • pościel i ręczniki pierz w temperaturze minimum 60 stopni Celsjusza z użyciem detergentu 
  • po każdym kliencie sprzątnij pokój/przyczepę, zdezynfekuj wszystkie powierzchnie dotykowe, sprzęty, łazienki
  • gruntownie wywietrz pomieszczenie lub, po sprzątnięciu, dokonaj ozonowania/zamgławiania/dekontaminacji 

Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 55

  • 20
    ZADOWOLONY
  • 7
    ZASKOCZONY
  • 8
    POINFORMOWANY
  • 6
    OBOJĘTNY
  • 4
    SMUTNY
  • 7
    WKURZONY
  • 3
    BRAK SŁÓW

Komentarze (6)

dodaj komentarz
Aby dodać komentarz musisz podać wynik
  • ~ ZdrowyPolakBezSzkody 6 8 dni temu nic nie może byc wymagane, bo nie ma stanu wyjatkowego, mozemy jedynie podejsc odpowiedzalnie i racjonalnie zarazem do sprawy, maseczki nośmy, nie przeskadza nam to w zyciu nie utrudnia niczego, plyny stosujmy, ale nie te takie szybko parujace bo one nic nie dają (RACJONALNIE!), płyn musi sie utrzymac min 15 sekund na rekach zeby działać wirusobojczo,, polecam https://oxime.pl/sklep/... te pozsotaja na rekach ok 30 sekund, a jak wyparuja to zostawiaja perfumowany zapach na dlocniach, fajna sprawa
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
  • ~ Jan 5 23 dni temu Czy te procedury są wymagane, czy zalecane? Jeśli wymagane - to na jakiej podstawie prawnej?
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
  • ~ Maryś 4 23 dni temu Obawiam się , że głównie zabezpiecza się pracowników i właścicieli kempingów , a turystom tylko dezynfekcja rąk i 1 izolatka dla zarażonych ? W tej sytuacji jedna izolatka ,to śmiech ! Wspólne prysznice będą ogniskami zarazy ! Tu jest poważny problem ! Może ktoś kompetentny wyrazi opinię ?
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
  • ~ Niki 3 24 dni temu A co z odległością pomiędzy przyczepami i miejscami do opalania nad morzem i przed przyczepami.Np,na Helu przyczepy stoją prawie drzwi w drzwi. Andy
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
  • ~ Ewcia 2 24 dni temu A co z prysznicami ??? Ile osób może wejść do łazienki w celu kąpieli ???zdezynfekuję ręce idę pod prysznic ??? Potem dezynfekcja po każdym kliencie całej łazienki ? Czy jak ?
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
  • ~ Krzysztof 1 24 dni temu Oj to chyba nie wykonalne haha, ale ceny na pewno pójdą w gore
    oceń komentarz zgłoś do moderacji
do góry strony