artykuły

podrozePODRÓŻE
ReklamaBilbord - ACSI przedsprzedaż 2025
Gorzelnia Podole Wielkie
Gorzelnia Podole Wielkie

Jak powstają rzemieślnicze alkohole?

Czas czytania 2 minuty

Podczas planowania wakacyjnej trasy szukamy miejsc do wypoczynku, ale też nieoczywistych atrakcji do zwiedzania. Jeśli ruszacie nad nasze polskie morze, ciekawym punktem do odwiedzenia może być przy tej okazji położna w województwie pomorskim gorzelnia Podole Wielkie.

Jak działa gorzelnia? Czym się różni gorzelnia rolnicza od rzemieślniczej? Jak powstają rzemieślnicze alkohole? Czym się różni wódka od okowity? Co zaskoczyło Roberta Makłowicza i Katarzynę Bosacką z "Wiem co jem"? Na te i na inne pytania odpowiadają przewodnicy podczas zwiedzania tego miejsca. Istnieje możliwość degustacji oraz zakupu produktów podczas zwiedzania.

Jak powstają rzemieślnicze alkohole? 1Czas trwania wycieczki: około 1,5-2h

Koszt:
- 1 bilet (osoba pełnoletnia) - 49 zł
- 1 bilet (osoba niepełnoletnia powyżej 10 roku życia) - 29 zł

Zwiedzanie jest możliwe od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 i 14:00 oraz w soboty w godzinach 14:00 i 16:00

Rezerwacja:
1. Drogą telefoniczną pod numer telefonu +48 730 111 420
2. Za pośrednictwem naszej strony internetowej - kliknij TUTAJ.

Zwiedzanie obejmuje cały proces:

  • Przyjęcie surowca 
  • Obróbka 
  • Zacieranie 
  • Fermentacja 
  • Destylacja

Oddajemy głos gospodarzom obiektu:

Podole Wielkie to niewielka wieś w gminie Główczyce w województwie pomorskim, 27 km na południe od Łeby. Wieś z pozoru niczym się nie wyróżnia. Jednak w jej centrum znajduje się coś, co stawia ją w pierwszym szeregu z regionami, w których produkowane są najlepsze alkohole świata.

Podole Wielkie to wyjątkowe miejsce, gdzie żyjemy i pracujemy. To pola gospodarstwa, na których uprawiamy ziemniaki, pszenicę, żyto, jęczmień, czyli surowce na nasze wyjątkowe destylaty. To właśnie z nich powstają rocznikowane okowity Ziemniak, Pszenica, Jęczmień, Żyto oraz wyjątkowe wódki: ziemniaczana i żytnia. Naszą filozofią jest „od pola do butelki”, co oznacza, że sami uprawiamy, zbieramy, zacieramy, fermentujemy i destylujemy surowiec z którego powstają nasze produkty. Tak rozumiemy rzemiosło i produkcję mocnych alkoholi: praca, wiedza, pasja i brak kompromisów, jeżeli chodzi o jakość. Oprócz naszych tradycyjnych produktów zachęcamy również do degustacji naszych piwnych okowit wyprodukowanych przy współpracy z legendą rewolucji piw rzemieślniczych browarem AleBrowar.

Dla nas każda butelka to historia - historia miejsca, ludzi, ich codziennej ciężkiej pracy na polu, a później w gorzelni. Bez owoców tej pracy nie bylibyśmy w miejscu, w którym jesteśmy dzisiaj.

Zapraszamy Was również serdecznie do naszego świata, czyli do odwiedzenia gorzelni w Podolu Wielkim i przyjrzenia się naszej pracy z bliska.

 ---

Lubimy dzieci i nie mamy nic przeciwko, żeby wzięły udział w zwiedzaniu. Prosimy jednak ze względów bezpieczeństwa o zwrócenie na nie szczególnej uwagi. Gorzelnia cały czas normalnie funkcjonuje.

Jak powstają rzemieślnicze alkohole? 2


Piotr Łukaszewicz01.08.2022 zdjęć 7
Artykuł powstał we współpracy z marką
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News