artykuły

aktualnosciAKTUALNOŚCI
ReklamaBilbord - ACSI sierpień 2024

Festiwal owoców i warzyw świata

Czas czytania 4 minuty
Festiwal owoców i warzyw świata

Wszystkich lubujących się w słodkich, gorzkich i kwaśnych przekąskach zachęcamy do udziału w Festiwalu Owoców i Warzyw Świata, który odbędzie się w dniach 3-5 października 2014 r. w Warszawie. Skąd pomysł na takie niecodzienne wydarzenie?

Owoce i warzywa towarzyszyły ludzkości od zarania dziejów. Nim człowiek osiedlił się i wynalazł pismo, nasz rodzaj prowadził koczowniczy tryb życia oraz praktykował zbieractwo i łowiectwo. Wybierali z dziko rosnących te rośliny, które mogły stanowić pożywienie. Już wtedy owoce i warzywa były absolutnie niezbędne do przetrwania ludzi szczególnie, gdy polowania były nieudane.
Ludzie, zamiast koczować, woleli dla wygody osiedlić się. Aby daleko nie szukać, osiedlali się w okolicach, gdzie było dużo roślin i owoców drzew nadających się do spożycia. Nie wszystkie jednak były w zasięgu ręki, więc nauczyli się je sadzić i pielęgnować. Było to ok. 10 tysięcy lat temu.
Poznanie i adaptacja nasion traw i rozpoczęcie hodowli zbóż, dzięki łatwemu ich przechowywaniu, pozwoliło ludziom znaleźć sposób na przetrwanie pór roku, gdy wegetacja była zahamowana. Wszystkie metody żywienia współistniały ze sobą, chociaż przez starożytność i średniowiecze warzywa i owoce powoli traciły na znaczeniu. Sprowadzano je do roli przekąsek i dodatków. Dla uprawy ważniejsze były zboża. Hodowane były jednak rzepa, kapusta, groch, fasola, marchew, a z owoców jabłka, wiśnie, śliwki etc.
Zmieniło się to po odkryciu i przywiezieniu do Europy ziemniaka. Ta niezwykle wytrzymała i łatwa w uprawie bulwa zrewolucjonizowała średniowieczny system rolniczy i jest niezwykle istotnym warzywem aż do dzisiaj. Ziemniaki znacznie zredukowały głód w Europie i przywróciły dla urozmaicenia hodowlę warzyw i owoców.

ReklamaFestiwal owoców i warzyw świata 1
Jabłko z całą stanowczością zasługuje tutaj na akapit. Owoc ten towarzyszył ludzkości już od starożytności. Jabłoń, odkryta w Turcji, była prawdopodobnie pierwszym drzewem hodowlanym. Jej owoc znalazł dla siebie miejsce w wielu mitologiach i głęboko zakorzenił się w kulturze. Niektóre gatunki jabłek dawało się z łatwością przechowywać nawet podczas zimy, co uczyniło z nich ważne źródło żywności. Dla Polski jabłka mają wyjątkowe znaczenie, gdyż nasz kraj znajduje się w ścisłej czołówce światowych producentów i eksporterów tego owocu.
Najistotniejszym owocem Europy Południowej zachodniego świata jest winogrono. Chociaż owoc ten nie był kluczowy dla przetrwania ludzkości, to miał ogromne znaczenie dla rozwoju kultury. Wino z owoców winorośli było obecne na dworach starożytnej Grecji, Egiptu, Rzymu. Z rozwojem chrześcijaństwa nabrało religijnego znaczenia. Święta związane z winem przyczyniły się do rozwoju teatru i innych sztuk.
Warzywa stały się ponownie stałym gościem na polskich stołach w XVI wieku, zwłaszcza odkąd królowa Bona sprowadziła do nas włoszczyznę. Szlacheckie stoły wzbogaciły się o selery, pory, pietruszki i inne smakołyki. Ich znaczenie wzrosło jeszcze bardziej, gdy poznano witaminy.

To wszystko sprawiło, że w dzisiejszych czasach trudno wyobrazić nam sobie obiad bez dodatkowej surówki, ziemniaków czy krojonych pomidorów. Jakie jeszcze znaczenie w naszym życiu mają owoce i warzywa? Czy znamy je wszystkie? Odpowiedzi na te pytania proponujemy poszukać podczas Festiwalu owoców i warzyw, który odbędzie się w Warszawie przy Al. Komisji Edukacji Narodowej 61 (przy stacji metro IMIELIN, obok Urzędu Dzielnicy Ursynów M. St. W-wy).

ReklamaFestiwal owoców i warzyw świata 2
Więcej informacji na: owoceiwarzywa.org


04.09.2014
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News