artykuły

oblicza-caravaninguOBLICZA CARAVANINGU
ReklamaBilbord Ubezpieczenia
Kawa w kamperze. Jak ją zaparzyć?
Kawa w kamperze. Jak ją zaparzyć?

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną

Czas czytania 8 minut

Wśród wielu ludzi na Ziemi są tacy, dla których dzień bez kawy to dzień stracony. Każdy inaugurują filiżanką dobrej małej lub dużej czarnej. To ona nadaje rytm dalszej części dnia. Jest jak słońce rozświetlające dzień, a dla wielu jej miłośników to przepis na udany poranek! 

Skąd ta kawa?
Legenda głosi, że kawa została odkryta przez pastuszka, który obserwował zachowanie swoich kóz, skaczących z podekscytowania na pastwisku. Zaniepokojony sytuacją poszedł po radę do pobliskiego klasztoru, myśląc, że kozy zostały opętane. Duchowni przyjrzeli się bliżej zwierzętom i odkryli, że spożywały czerwone owoce z pobliskiego drzewa. Postanowili sami je skosztować, okazały się jednak niesmaczne, więc wrzucili je do ognia. Chwilę później odkryli, że palone owoce wydają wyjątkowo ciekawy, intensywny aromat. Zabrali przypalone owoce z ognia i wrzucili je do kociołka z wodą. Tak przygotowany napój okazał się bardzo smaczny.
Kawa, zanim trafiła do Polski, przejechała kawałek świata. Z czasem stała się swoistą tradycją w naszym codziennym menu. Miłośnicy caravaningu mogą delektować się pyszną kawą, przy okazji podziwiając morze, góry, jeziora i wiele innych… Zatem, czy kawa w wersji caravaningowej może być mało oryginalna? Ależ skąd! W naszym domku na kółkach możemy wyczarować wyjątkowo smaczne czarne napoje. Jak zatem przygotować dobrą aromatyczną kawę? Odpowiedzi jednoznacznej nie ma, ale przyjrzyjmy się różnym sposobom parzenia kawy; począwszy od tradycyjnej kawy z ekspresu, kolejno włoskiego napoju z kawiarki, kawie parzonej we french pressie czy innym alternatywnym metodom. 

ReklamaKawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 1
Aromatyczna kawa
Jako że kawa to przyjaciel niejednego z nas, chcemy, aby była najlepsza: aromatyczna, pachnąca, z mleczkiem lub czarna. Jak tego dokonać w warunkach caravaningowych? 

Tradycyjna kawa z ekspresu przelewowego
Sprawdzi się wśród miłośników parzenia mocnej kawy sypanej. Co prawda taki rodzaj kawy nie zastąpi mocnego espresso, ale dostarczy nam równie sporą dawkę kofeiny. Jest wyjątkowo aromatyczna i nie trzeba pilnować ekspresu, jak to jest w przypadku kawiarki. Instrukcja obsługi jest bardzo prosta. W większości ekspresów przeznaczonych do caravaningu spotyka się stały filtr z uchwytem, dzięki czemu nie ma potrzeby kupowania worków filtrujących. Wsypujemy do niego zmieloną kawę, pojemnik z grzałką zalewamy wodą, która po zagotowaniu przelewa się rurką do dzbanka poprzez filtr. Wszystko trwa około kilkunastu minut, a później pozostaje już tylko rozkosz dla podniebienia! 
Jeśli decydujemy się na posiadanie ekspresu w kamperze lub przyczepie, warto zatrzymać się przy sposobie jego montażu. Po pierwsze, przy wyborze urządzenia zastanówmy się od razu, gdzie chcemy je umieścić? Czy będzie montowane na stałe, czy też chowane do szafki na czas jazdy? Producenci ekspresów przewidzieli takie rozwiązania i w niektórych modelach zestaw montażowy jest już dołączony do ekspresu. Można je montować bezpośrednio na blacie lub do ściany bez obawy, że coś się z nimi stanie podczas jazdy. Poza samym ekspresem, zabezpieczony jest również szklany dzbanek. Jeśli decydujemy się na ekspres bez możliwości stałego montażu, pamiętajmy o tym, że na czas podróży musimy go schować i zabezpieczyć w przygotowanym przez nas miejscu.

ReklamaŚT2 - biholiday 06.03-31.05 Sebastian
Jak dużo prądu zużyje nasz przyjaciel ekspres? W tej kwestii producenci również wychodzą naprzeciw naszym potrzebom. Zacznijmy od oczekiwań: czy chcemy skorzystać z ekspresu w dowolnej chwili podczas jazdy, czy delektować się aromatyczną kawa tylko na kempingach po podłączeniu do prądu?
W przypadku wybrania opcji „zawsze i wszędzie” praktycznym rozwiązaniem będą ekspresy o napięciu 12 V – ich moc to zazwyczaj 170 W. Bezproblemowe podłączenie do gniazda zapalniczki lub do systemu solarnego to wiodąca zaleta.
Opcja „na kempingu” da nam z kolei możliwość skorzystania z ekspresu 220–240 V i mocy 600–680 W. W tym przypadku z możliwości parzenia kawy można skorzystać, gdy jesteśmy podpięci pod zasilanie 220 V lub gdy nasza przetwornica ma odpowiednie parametry, aby utrzymać taki pobór mocy. Przykładowym wyborem jest przetwornica napięcia prądu SINUS 1500 PLUS (24/230 V, 1000/1500 W), służy ona do zasilania urządzeń elektrycznych wymagających napięcia naprzemiennego 230 V z akumulatorów i instalacji samochodowych o napięciu stałym 12 V lub 24 V. Sprawdzi się tam, gdzie chcemy użyć ekspresu, a nie mamy możliwości podpięcia się do sieci energetycznej.

Włoski napój z kawiarki
Mowa o tradycyjnych kawiarkach ciśnieniowych. Tak przygotowana kawa jest wyjątkowo aromatyczna! Samo przygotowanie napoju do zaparzenia sprawia już przyjemność, bo można uznać go za pewien rytuał. Kawiarka zbudowana jest z trzech elementów: zbiorniczka na wodę, sitka na kawę oraz górnej części – dzbanuszka na zaparzony napój. Jak robimy kawę w tradycyjnej kawiarce? Do zbiorniczka dolnego wlewamy wodę, pamiętając o nieprzekroczeniu jej poziomu, kolejno na sitko wsypujemy zmieloną kawę, dobrze jest wyrównać ją łyżeczką, ale nie uklepywać! Górną część kawiarki zakręcamy i stawiamy na palniku. W tym przypadku nie możemy zostawić naszej kawiarki bez opieki, ponieważ możemy narobić sobie więcej szkody niż pożytku, z pożarem włącznie. Niech was to jednak nie odstraszy od tego fantastycznego sposobu parzenia kawy! Gdy usłyszymy pierwszy odgłos bulgotania, dobrze jest ściągnąć kawiarkę z kuchenki i rozlać napój do filiżanek. Jeśli kawa wyszła zbyt mocna, można dolać odrobinę przegotowanej wody. Taka forma parzenia kawy to świetna alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego, podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, choć jest ono wyraźnie mniejsze, nie przekracza 2 barów. Kawa z kawiarki przypomina smakiem włoskie espresso. Zalety kawiarenek to ich rozmiar, waga, prostota i cena. Wiadomo, że na pokładzie liczy się każda przestrzeń.
Dla miłośników kawy cappuccino lub latte prawdziwym hitem będzie Bialetti Mukka – kawiarka do cappuccino. Dzięki temu urządzeniu możemy przygotować przepyszne cappuccino lub kawę latte w caravaningowych warunkach! Mukkę wyróżnia piękny design i funkcjonalność w jednym. Już samym wyglądem daje nam do zrozumienia, że niewątpliwie coś ją łączy z mlekiem. To aluminiowa kawiarka w krowie łaty. Jej pojemność wystarcza na zaparzenie dwóch filiżanek po 220 ml. Mukka sprawdzi się również u wegan, którzy na stacji nie uświadczą mleka roślinnego w dodatku spienionego! Zatem gdy najdzie nas taka ochota, można poza tradycyjnym, zrobić vege cappucino. 

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 3
Srebrna kawiarka Bialetti Venus o pojemności 300 ml i Kawiarka Bialetti Mukka

Kawa parzona we french pressie
Nie dla wszystkich nazwa ta może być wystarczająco jasna – french press to zaparzacz tłokowy. To prosty i szybki sposób na zaparzenie kawy sypanej bez dodatku pływających fusów. Aromat kawy zaparzonej w ten sposób nie będzie tak intensywny jak w przypadku ekspresu czy kawiarki, jednak korzyścią tego urządzenia będzie szybkość i łatwość przygotowania. Jak zatem działa french press? Wyjmujemy tzw. tłoczek z dzbanka i wsypujemy do niego zmieloną kawę, kolejno zalewamy wrzątkiem, czekamy od 3 do 5 minut i powoli dociskamy tłoczek do dna. Cenna uwaga – nie nalewamy wody do dzbanka do pełna! Tłoczek może ją wypchnąć! Sitko ma za zadanie zatrzymać fusy. W ten sposób zaparzoną kawę możemy przelać do filiżanek. 
W tym miejscu należy wspomnieć, że sam zaparzacz tłokowy – jak jego nazwa wskazuje – służy tylko i włącznie do zaparzania kawy, jednak aby ją przygotować, potrzebujemy wrzątku. Nigdy nie wolno zalewać dzbanka zimną wodą, zatem przydatne będzie dodatkowe naczynie, w którym przygotujemy wrzącą wodę. 

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 4
Zaparzacz do kawy lub herbaty Flamefield

Alternatywne naczynia do parzenia kawy w podróży:

Zaparzacz do herbaty i kawy Perkolator 
To kolejny gadżet kolekcji caravaningowej, który posłuży do przygotowania smacznej kawy. Jak działa to urządzenie? Bardzo prosto. Składa się z zamykanego dzbanka, lejka oraz filtra, do którego wsypuje się kawę lub herbatę. Do naczynia wlewa się wodę, a na jego dnie umieszcza lejek z filtrem. Kawa wytwarzana jest pod wpływem ciśnienia podnoszącego gorącą wodę, która przepływa przez znajdujące się u góry ziarna. Perkolatory w wersji caravaningowej mają możliwość zaparzenia nawet 9 filiżanek kawy lub herbaty.

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 5
Perlokator do kawy i herbaty Petromax

Filtry do kawy
Sklepy caravaningowe mają w swojej ofercie również szeroki wybór filtrów do kawy – począwszy od silikonowych, składanych, z wkładem filtrującym ze stali nierdzewnej, po plastikowe, do standardowych filtrów papierowych. Wkłady dostępne są w różnych rozmiarach. To kolejne rozwiązanie pozwalające na zaparzanie kawy w mobilnych domach. W przypadku takiej opcji potrzebujemy wrzątku, ulubionego kubka i dobrej zmielonej kawy. Zalewamy, czekamy parę minut i gotowe!

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 6
Filtr do kawy to dobrze rozpoznawalny element rytuału

Zaparzacz do kawy – kubek termiczny
Dla bardzo spragnionych kierowców najłatwiejszym sposobem na delektowanie się kawą w podróży będzie przenośny ekspres i kubek do kawy. Jaka jest zasada jego działania? To kubek termiczny z możliwością parzenia kawy 2w1. Jego funkcja sprowadza się do metody parzenia próżniowo-ciśnieniowego. W tym przypadku nie ma uciążliwego tłoka, gdyż został on zastąpiony wewnętrznym kubkiem. Taka budowa sprawia, że kubek jest dodatkowo izolowany i możemy się cieszyć ciepłym napojem nawet do paru godzin. Kubki są wyposażone w nakrętki izolowane, co zapobiega wylewaniu się napoju. 
Jak zatem przyrządzamy w nim kawę? Napełniamy komorę zaparzacza wodą, pojemnik (kubeczek) napełniamy ulubioną kawą i wrzucamy do komory z wodą, czekając, aż opadnie na dno. Obracamy pierścień, aby wytworzyć podciśnienie. Gdy komora wody całkowicie się podniesie, wyjmujemy zaparzacz i cieszymy się gorącą kawą. 

Kawa – rytuał dnia. Caravaningowe sposoby na małą czarną 7
Kawę można zaparzać również w takich kubkach termicznych

Wśród producentów ekspresów przeznaczonych do mobilnych form parzenia kawy można znaleźć naprawdę dobre jakościowo sprzęty.

Ewa Skowronek

Artykuł pochodzi z numeru 4 (101) 2021 r. magazynu „Polski Caravaning”.

Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.


Administrator19.11.2021
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News