artykuły

podrozePODRÓŻE
ReklamaBilbord - WCF 26.04-12.05 Sebastian

Wyspy Kanaryjskie - ojczyzna serów i win

Czas czytania 8 minut
Wyspy Kanaryjskie - ojczyzna serów i win

Wakacje to nie tylko okres wypoczynku, ale także świetna okazja do poznawania nowych regionów, kultur i tradycji. Nie wystarczy jednak zwiedzanie zabytków oraz zgłębianie historii regionu – aby prawdziwie poznać nowy kraj, trzeba spróbować jego kuchni. To właśnie dobór składników, różnorodność smaków i zapachów stanowi wizytówkę miejsca i daje o nim najwięcej informacji.

Nie dziwi więc, że Wyspy Kanaryjskie wyróżnia kuchnia pełna kontrastów oraz różnorodnych smaków. Archipelag Wysp Kanaryjskich to niezwykłe miejsce, w którym liściaste lasy rosną w sąsiedztwie pustynnej scenerii, zastygłej lawy i fal czystego oceanu, a każda z Wysp jest unikatowa. Ma to swoje przełożenie na różnorodność dwóch najbardziej charakterystycznych produktów gastronomii kanaryjskiej: win i serów.

To połączenie uwielbiane jest przez miłośników kuchni na całym świecie. Pozornie odmienne smaki fantastycznie ze sobą współgrają, tworząc jedną z najszlachetniejszych par kulinarnych. Mimo, że zestawienie to kojarzone jest z tradycyjną kuchnią francuską, jedne z najlepszych win i serów na świecie powstają na Wyspach Kanaryjskich, cieszących się mianem miejsca o najlepszym na świecie klimacie.

W winnicach Wysp Kanaryjskich powstaje 10 tradycyjnych odmian win, znacznie się od siebie różniących. Przyczyną tak dużej odmienności jest różnorodność mikroklimatów występujących na każdej z siedmiu głównych wysp. Nie bez znaczenia jest również nietypowe podłoże, duże różnice w wysokościach oraz rzadko spotykane odmiany winorośli. Wszystko to przekłada się na unikatowy smak i aromat win kanaryjskich, zdobywających coraz większą popularność wśród amatorów i koneserów. Odmiany win uprawianych na Wyspach Kanaryjskich objęte są chronioną nazwą pochodzenia, gwarantującą jakość produktu i jego unikatowość. Najsłynniejszą odmianą winorośli na Wyspach Kanaryjskich jest malvasía.

ReklamaWyspy Kanaryjskie - ojczyzna serów i win 1
Ta lubiąca ciepły klimat odmiana winorośli uprawiana była jeszcze w czasach starożytnej Grecji. Dzisiaj jest rozpowszechnionym na całym świecie szczepem, który jednak wyjątkowo dobrze przyjął się na wulkanicznych podłożach Lanzarote, sprawiając, że tutejsze wina cieszą się wyjątkową sławą. Wina z Wysp Kanaryjskich cenione są wśród koneserów, o czym świadczą wysokie punktacje w znanych wyróżnieniach Peñín i Parker, które co roku przyznawane są najlepszym winom na świecie. Historia winiarstwa na wyspie sięga XVI wieku, a wzmianki o kanaryjskich trunkach opisane były nawet w dziełach Williama Shakespeare’a.

Wyjątkowa jakość sprawia, że również kanaryjskie sery są nagradzane znaczącymi nagrodami w prestiżowych konkursach, takich jak World Cheese Awards. Mikroklimat archipelagu wpływa również na różnorodność serów powstających na wyspach. Wyróżnia je szeroki wachlarz odmiennych smaków, kolorów i tekstur, które zachowują swoje właściwości dzięki tradycyjnym metodom wytwarzania. Najlepszym sposobem odkrycia tych smaków jest wizyta w jednej z licznych piwnic winiarskich i wytwórni sera na Wyspach Kanaryjskich, gdzie oprócz degustacji, można poznać metody produkcji i zgłębić tajniki powstawania win i serów.

El Hierro
Największym skarbem wyspy El Hierro jest jej dziewicza przyroda. Na tej najmniejszej wyspie kanaryjskiego archipelagu doświadczyć można niezwykłego klimatu bezludnej dzikiej wyspy, na której prawie nie ma zabytków oraz śladów cywilizacji. To właśnie za sprawą dzikości i naturalności, na El Hierro ostały się najstarsze szczepy winogron kanaryjskich, z których powstają wyjątkowe wina.

ReklamaŚT2 - biholiday 06.03-31.05 Sebastian
Będąc na El Hierro warto odwiedzić winnicę Tanajara. Na plantacjach należących do winnicy uprawiane są odmiany winorośli vijariego negro i baboso. Powstałe w wyniku fermentacji, dojrzewające w dębowych beczkach i nie poddawane późniejszej filtracji, czerwone wino butelkowane pochwalić się może zastrzeżoną nazwą pochodzenia D.O. El Hierro. Turyści, po uprzednim dokonaniu rezerwacji, mogą zwiedzić winnicę i jej siedzibę – El Pinar.

Trunki El Hierro charakteryzuje czystość i naturalność – cechy, które odnaleźć można również w doskonałych ręcznie produkowanych wędzonych serach. Tradycja serowarska wyspy El Hierro narodziła się wraz z przybyciem konkwistadorów w XV wieku. Od roku 1981 lokalne wyroby serowe są wytwarzane i rozprowadzane przez obejmującą zasięgiem całą wyspę spółdzielnie Cooperativa Quesos Herreños. Do specjalności regionu należą sery wyrabiane z mleka koziego, krowiego i owczego, wędzone dymem z drewna figowego oraz pędów opuncji. Tradycyjne dla wyspy El Hierro sery dojrzewają przez okres od siedmiu do piętnastu dni. Ich barwa waha się pomiędzy bielą a odcieniami żółtawymi. Pomimo różnorodności odmian, sery z El Hierro cechują się charakterystyczną teksturą, zapachem i smakiem. Położona w północnej części Valverde spółdzielnia Cooperativa de Quesos Herreños jest otwarta dla zwiedzających. Oprócz zapoznania się z historią produkcji serów, na turystów czekają liczne atrakcje oraz możliwość zakupu przysmaków.

Fuerteventura
Jeden z najbardziej znanych serów ze wszystkich produkowanych na Wyspach Kanaryjskich to słynny ser majorero. Jego stolicą jest Fuerteventura, gdzie od 1996 roku produkowany jest pod chronioną nazwą pochodzenia. Został wielokrotnie wybrany jako jeden z najlepszych serów na świecie, a jego smak docenili degustatorzy World Cheese Awards. Otoczka sera ma kolor czerwonawy ze względu na zawartą w składzie paprykę, a sam ser wyróżnia się niepowtarzalnym słodko-kwaśnym smakiem.
Ten przysmak Wysp Kanaryjskich można spróbować m.in. w serowarni Granja La Villa, znajdującej się na północy wyspy Fuerteventura. Miejsce to słynie z wyrabiania tradycyjnych serów majoreros z mleka koziego w wariantach młodym, półdojrzałym, dojrzałym, gran reserva, w oliwie, z suszoną papryką i z gofio (mąką pochodzenia aborygeńskiego uzyskiwaną z prażonych zbóż). Wytwórnia może się pochwalić ponad stuletnim doświadczeniem, a jej produkty są chronione zastrzeżoną nazwą pochodzenia D.O. Queso Majorero.

Gran Canaria
Gran Canaria może się pochwalić niezwykle szerokim wyborem win, powstających z tak różnych winorośli, jak Negramoll, Malvasía, Listan oraz Negra Común.
Powstają one w winnicach, wśród których na szczególną uwagę zasługuje winnica Las Tirajanas. Położona w miejscowości Tunte na południu wyspy wytwarza wina ze zbiorów dostarczanych z różnych części Gran Canarii. Dzięki temu zwiedzający mają wyjątkową okazję skosztować aż ośmiu rodzajów wina: blanca, malvasía, verijadiego, albillo, verdello, listán oraz moscatel.

Wina stanowią doskonały dodatek do serów – gwiazd Wyspy. Flor de Guía to pyszny ser z mleka krowiego i owczego, do którego produkcji używa się kremowej i aromatycznej podpuszczki roślinnej ze słupka z karczocha hiszpańskiego. Wyrabiany w północnym regionie wyspy Gran Canaria charakteryzuje się skórką o żółtawej barwie oraz kremowym miąższem o lekko gorzkawym smaku. Do fermentacji używa się kwiatu ostu zbieranego na przełomie kwietnia i maja.

La Gomera
Roślinność La Gomerze cechuje wyjątkowa bujność. Szczepy winne spotkać można na stromych terenach czy wspinając się na skałach. Najbardziej reprezentatywna odmiana to biała forastera, z której wytwarza się wino mające niepowtarzalną barwę i skład. Serwowane jest często w towarzystwie dań, takich jak almogrote przygotowanego z sera kauczukowego zmieszanego z papryką i pomidorami. Walory smakowe serów różnią się w zależności od czasu dojrzewania: od delikatnego smaku sera młodego, do ostrego smaku sera dojrzałego. Gotowe do bezpośredniego spożycia sery służą również do produkcji innych typowych produktów spożywczych, takich jak krem do smarowania pieczywa almogrote wytwarzany z dojrzałego sera, suszonej papryki, czosnku i oliwy z oliwek.

La Palma
Odwiedzając La Palmę, nie można nie spróbować jej lokalnych win wytwarzanych z odmiany winorośli, które już od wieków nie istnieją w pozostałych częściach Europy. Wina te cieszą się bardzo dużym uznaniem wśród winiarzy. Ich historie można poznać w Muzeum Wina wyspy La Palma, w którego ogrodzie uprawnym zobaczyć można ze starą tłocznię z kadzią, do której niegdyś zbierano deszczówkę. Można tu również skosztować kilku rodzajów win wytwarzanych na wyspie La Palma oraz zakupić wino miejscowej produkcji. Na wyspie warto spróbować również wędzonych serów Palmero, wytwarzanych z surowego mleka koziego, których waga może dojść nawet do 15 kg.

Lanzarote
Lanzarote jest wyspą wulkaniczną z suchymi terenami, a wytwarzane tu produkty, zwłaszcza wina i sery, mają swoisty charakter. Aby się o tym przekonać, wystarczy wizyta w niezwykłej winnicy La Geria. Winnica została założona przez rodzinę Rijo pod koniec XIX wieku. Obecnie jest jedną z najpopularniejszych winnic w Hiszpanii, zwiedzaną przez średnio 300 000 osób rocznie. W winnicy uprawiane są winogrona odmian moscatel i malvasía. O ich specyfice decyduje wyjątkowe podłoże – rosną one na warstwie popiołów wulkanicznych powstałych w wyniku erupcji z 1730 i 1736 roku.

Szczepy winne Lanzarote rosną na stożkach wulkanicznych skał, tworzących piękny kontrast kolorów, które również przekładają się na bogatą gamę odcieni win. To samo tyczy się serów wykonanych z lokalnego koziego mleka. Jałowość i szczególne cechy pastwiska sprawiają, że otrzymujemy tutaj wysokiej jakości produkty o intensywnym smaku, idealne do produkcji świeżych i utwardzonych serów.

Teneryfa
Ze względu na duże różnice poziomów w ukształtowaniu terenu, Teneryfa charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym mikroklimatem i może pochwalić się szeroką ofertą winogron. Na wyspie wyróżnia się aż pięć nazw chronionego pochodzenia win typu czerwonego, białego, różowego oraz Malvasías, wszystkie doskonałej jakości... A co lepsze do dobrego wina niż dobry ser? Serem najczęściej spożywanym przez wyspiarzy jest charakterystyczny wędzony ser z otoczką z gofio lub papryki, o lekko pikantnym smaku.



Administrator21.12.2016 zdjęć 8
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News