artykuły

przeglad-rynkuPRZEGLĄD RYNKU
ReklamaBilbord - black week PC prenumerata
Jak zapuszkować polską kuchnię?

Jak zapuszkować polską kuchnię?

Czas czytania 3 minuty

Jak zakonserwować restauracyjne lub domowe danie tak, aby nie straciło walorów smakowych, konsystencji i było zdatne do spożycia przez rok? Wydawać by się mogło, że to niemożliwe, przyzwyczailiśmy się bowiem kojarzyć puszkowane jedzenie z niezbyt wyrafinowaną w smaku wojskową grochówką, w tej odmianie dodatkowo zasługującą na miano zestawu młodego chemika. Jan Kościuszko, legenda kuchni i założyciel firmy Wyroby Kościuszko udowadnia, że można inaczej, proponując caravaningowcom gotowe polskie potrawy w puszkach!

Pomimo że w kamperze lub przyczepie mamy najczęściej świetne warunki do przygotowywania posiłków od podstaw, rzadko kiedy wykazujemy chęć do oskubania kury, panierowania kotletów albo zawijania gołąbków. Jednak chcemy zjeść smacznie, treściwie i często szybko, bo zazwyczaj są ciekawsze rzeczy do roboty niż gotowanie. Mamy tego dosyć na co dzień. Rozwiązaniem są wyroby Kościuszko, które można z powodzeniem nazywać modnym ostatnio określeniem „rzemieślnicze”. To trafna nazwa, ponieważ menu smaków zawiera 12 potraw kuchni polskiej przygotowywanych przez specjalistów, z wyselekcjonowanych składników, na podstawie tradycyjnych polskich receptur, pod okiem kontroli jakości i w specjalistycznym zakładzie produkcyjnym w Bystrej. Mimo produkcji przemysłowej po podgrzaniu w rondlu, na patelni lub w garnku po kilku chwilach od otwarcia puszki możemy delektować się prawdziwym domowym smakiem.
Jak to możliwe, że dania inne niż jednogarnkowe zostały opakowane w blachę i że nadają się do jedzenia? Sekretem jest procedura przygotowywania potraw, podczas której przechodzą one przez proces sterylizacji. Ten zwalcza wszelkie niebezpieczne bakterie czy drobnoustroje i zapewnia domowy smak wolny od chemii oraz konserwantów. Zabezpieczony w ten sposób produkt zachowuje walory smakowe przez rok, przechowywany w temperaturze 2–25°C. W zakresie przygotowywania do spożycia nie ma tutaj żadnej filozofii. Ponieważ to potrawy gotowe, można jeść niektóre nawet zimne, zwłaszcza jeśli w czasach studenckich przyzwyczailiśmy się do życia w biegu. Lepiej jednak przełożyć zawartość puszki do rondelka lub na patelnię i podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Używając mikrofali, zawartość opakowania należy równomiernie rozłożyć na talerzu i podgrzewać przez 3,5-4 min. To bardzo proste.

ReklamaJak zapuszkować polską kuchnię? 1
Co zawiera karta dań? Esencję kraju nad Wisłą. Zapuszkowany bigos, kwaśnicę na wędzonych żeberkach i boczku, kociołek na mięsie, boczku i wędzonej słoninie, kotlet mielony z ziemniakami, gulasz wieprzowy z ziemniakami i bez, grochówkę, rąbankę, pulpety w sosie grzybowym z ziemniakami i bez, kaszankę z kapustą czy rumsztyk z ziemniakami. Dno talerza pojawi się szybciej, niż się spodziewacie!

wyrobykosciuszko.pl

Artykuł pochodzi z numeru 3 (111) 2023 r. magazynu „Polski Caravaning”.

Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.


Administrator23.06.2023
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News