artykuły

oblicza-caravaninguOBLICZA CARAVANINGU
ReklamaBilbord - prenumerata BF
Pączkuj z Polskim Caravaningiem!

Pączkuj z Polskim Caravaningiem!

Czas czytania 3 minuty

Jednego jesteśmy pewni. Bez względu na to ile pączków zjecie, na pewno zmieścicie się do kampera, albo przyczepy! Cudów nie ma, jeden dzień rozpusty jeszcze nikomu nie zaszkodził!

Z lukrem, z cukrem, z posypką, z dżemem, z karmelem, małe, duże, piegowate… Każdy pączek będzie dzisiaj dobry. Zamówiliście już dostawę do kampera? Do naszej redakcji dotarła właśnie kolejna transza! Tymczasem sprawdźmy co na temat tego przysmaku mają do powiedzenia medycyna, sportowcy, dietetycy i popkultura.

  • Pączki jedzono już w czasach starożytnego Rzymu. Ich słodki smak został zapożyczony z krajów arabskich, początkowo wytwarzano je w wytrawnej formie. Polski pączek tradycyjny był natomiast pierwotnie nadziewany … słoniną. Na słodko jemy je dopiero od XVI wieku.
  • Wzmianki o pączkach odnajdziemy w utworze „Żywot człowieka poczciwego” Mikołaja Reja. Ojciec literatury polskiej wiedział jak sobie dogadzać!
  • Według statystyk zjadamy w Polsce w tłusty czwartek średnio 100 milionów pączków, co pozwala obliczyć, że obywatel kraju nad Wisłą pożera tego dnia około 2,5 pączka.
  • Największy pączek świata ważył 393,72 kg, miał średnicę 1,83 m i 0,5 metra grubości. Powstał w 2004 r. i wystawiony został na stanowych targach w Nowym Yorku.
  • Rekordzistą Guinessa w kategorii „Najwięcej pączków z dżemem zjedzonych w ciągu minuty” jest Amerykanin, Patrick Bertoletti, który w ciągu 60 sekund, bez oblizywania warg, zjadł 3 pączki z dżemem. Rekordowo szybkie pochłonięcie trzech pączków miało miejsce 14 stycznia 2012 roku w Sierra Studios w East Dundee w stanie Illinois w USA.
  • ReklamaPączkuj z Polskim Caravaningiem! 1
  • Najbardziej kretyński film o pączkach to „Atak krwiożerczych donatów”. Na skutek niefortunnego wypadku z chemikaliami zwykłe donaty przeobrażają się w krwiożerczych zabójców. Na skutek tego troje cukierników: Johnny, Michelle i Howard muszą ratować senne miasteczko przed apokalipsą!
  • Regularny pączek to równowartość kaloryczna jednego schaboszczaka. Dostarcza organizmowi ok. 300 kcal, w tym ok. 6 gramów białka, 13 gramów tłuszczu i ponad 50 gramów węglowodanów.
  • W Polsce króluje tak zwany pączek berliński, z jasnym paskiem widniejącym na około pączka. Najczęściej nadziewany jest marmoladą, ale też adwokatem lub toffi. Na wierzchu cukier puder lub lukier.
  • Nadzienie do pączków wstrzykuje się w cukierni specjalną maszynką, przypominjącą pompkę. Jeden ruch dźwigni - jeden pączek. Cukiernicy nazywają pączka nabitego do granic możliwości "pączkiem z podziesiętną dżemolajdą". Niestety produkt dostępny wyłącznie w obiegu wewnętrznym.
  • W kulturze caravaningowej pączek zajmuje miejsce wyjątkowe. Przypominając kształem koło daje do zrozumienia, że należy zjeść ich co najmniej 4, plus jeden zapasowy!

Smacznego!


Szymon Kwiatkowski
Szymon Kwiatkowski
Redaktor naczelny Polskiego Caravaningu, związany z wydawnictwem od 2020 roku. Człowiek orkiestra, na przestrzeni lat kariery zawodowej spełniał się zawodowo w różnych dziedzinach. Kierowca zawodowy z kompletem kategorii w prawie jazdy, skoczek spadochronowy i foto-operator powietrzny z przeszło 1000 skoków na koncie, fotograf, trener kolarstwa II kat. Był specjalistą d.s. danych aeronautycznych, współwłaścicielem studia nagrań dźwiękowych, dziennikarzem i redaktorem muzycznym. Obecnie, oprócz pisania i redagowania artykułów oraz prowadzenia tytułu dopełnia wizerunek pisma wykonując zdjęcia i współtworząc okładki.
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News