Sezon wakacyjny powoli mija, nie oznacza to jednak końca turystycznych podróży. Po miesiącach letnich do łask wracają wypady typu city break, a więc krótkie, zazwyczaj weekendowe wyjazdy do najciekawszych metropolii. Jednym z takich atrakcyjnych kierunków jest Mediolan. To włoskie miasto przybliża nowy Zielony Przewodnik Michelin „Mediolan i alpejskie jeziora”.
Początek jesieni, gdy z ulic znikną już tłumy turystów, to jeden z terminów szczególnie polecanych na wycieczkę do Mediolanu. We wrześniu nadal jest tam bardzo ciepło i temperatury sięgają nawet 26C, co stanowi miłą alternatywę dla powoli rozpoczynającego się w Polsce okresu deszczowego. Podczas planowania podróży warto skorzystać np. z nowego Zielonego Przewodnika Michelin „Mediolan i alpejskie jeziora”. W rozdziale „Informacje praktyczne” znajdują się przykładowe ceny, adresy restauracji oraz szczegóły dotyczące transportu. Liczne plany, mapy i zdjęcia zamieszczone w tej publikacji dodatkowo ułatwią zwiedzanie miasta.
Osobny rozdział Zielonego Przewodnika Michelin został poświęcony miastu Bergamo i krainie jezior. Autorzy opisują m.in. urokliwe Lago Maggiore ukryte pośród zaśnieżonych Alp, Lago di Como o wyjątkowym kształcie odwróconej litery Y czy największe włoskie jezioro Lago di Garda o powierzchni 370 km2.
W przewodniku „Mediolan i alpejskie jeziora” czytelnicy znajdą również ciekawostki na temat kuchni i kultury Włoch oraz praktyczne informacje związane z zakupami.