artykuły

aktualnosciAKTUALNOŚCI
ReklamaBilbord - Honda agregaty 2024 22.07-31.07 Sebastian

Przewodnik po Włoszech

Czas czytania 4 minuty
Przewodnik po Włoszech

Najnowsza edycja Czerwonego Przewodnika MICHELIN Włochy 2012 omawia imponującą liczbę 3384 hoteli, 380 wiejskich pensjonatów  i 2729 restauracji.

Inspektorzy Michelin kierują się ściśle określonymi regułami, do których należą anonimowe wizyty, niezależność, regularne aktualizacje opinii, a także dokładnie zdefiniowane kryteria pomagające we wskazaniu najlepszych restauracji i hoteli we wszystkich kategoriach pod względem komfortu, oraz ceny.

Spośród wszystkich włoskich regionów to Lombardia może pochwalić się największą liczbą restauracji wyróżnionych gwiazdkami – jest ich tam aż 56. Na drugim miejscu plasuje się Piemont. Natomiast trzecie miejsce należy ex aequo do Kampanii i regionu Emilia-Romagna.

Toskania jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się regionem pod względem kulinarnym, gdyż w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika, aż 6 toskańskich restauracji po raz pierwszy otrzymało gwiazdki, a także 6 kolejnym lokalom przyznano wyróżnienia Bib Gourmand. Jeśli chodzi o prowincje z największą ilością gwiazdek to są to Cuneo i Bolzano, na których terenie znajduje się aż 17 wyróżnionych gwiazdkami restauracji, kolejne miejsce w ranking zajmuje Neapol. Bolzano może pochwalić się również największą ilością restauracji z oznaczeniem Bib Gourmand.

57. edycja Czerwonego Przewodnika MICHELIN Włochy oferuje swoim czytelnikom szeroki wybór zarówno gwiazdkowych restauracji, jak i tych nie odznaczonych wyróżnieniem. W najnowszej edycji przewodnika pojawia się około 100 nowych miejsc, spośród których każdy znajdzie coś odpowiedniego dla swojego portfela oraz podniebienia.

ReklamaPrzewodnik po Włoszech 1
Nie wszystkie restauracje w przewodniku posiadają gwiazdki, należy jednak podkreślić, iż wszystkie bez wątpienia są warte uwagi. Jeśli chodzi o liczbę odznaczonych gwiazdkami restauracji w Czerwonym Przewodniku MICHELIN Włochy 2012 wynosi 11% wszystkich lokali, natomiast wyróżnione oznaczeniem Bib Gourmand miejsca to 10% wszystkich omówionych.

Stosunek jakości do ceny wyrażony przez symbole Bib Gourmand i Bib Hotel
• 953 restauracji, które oferują prosty posiłek za mniej niż 23 euro, to znaczny wzrost w porównaniu do 534 lokali z tym wyróżnieniem wymienionych w poprzedniej edycji przewodnika;
• 260 Bib Gourmand – restauracji, które oferują dobrej jakości posiłek, często typowy dla danego regionu za mniej niż 30 euro, lub 35 euro w dużych miastach i w ważnych ośrodkach turystycznych. W tym roku aż 45 nowych restauracji otrzymało to wyróżnienie;
• 123 hoteli otrzymało wyróżnienie Bib Hotel, które oznacza dobrej jakości zakwaterowanie w cenie mniejszej niż 90 euro za dwie osoby łącznie.

Gwiazdki za perfekcyjną kuchnię
W najnowszej edycji Czerwonego Przewodnika MICHELIN Włochy pojawia się aż 38 restauracji, które po raz pierwszy otrzymały gwiazdki. Wśród nich jest 1 trzygwiazdkowa restauracja, 4 dwugwiazdkowe i 33  jednogwiazdkowe. Jeśli chodzi o przydział gwiazdek w tegorocznej edycji, to prezentuje się on następująco:
• 3 gwiazdki – 7 restauracji, w tym 1, która otrzymała wyróżnienie po raz pierwszy;
• 2 gwiazdki – 38 restauracji, w tym 4, które otrzymały wyróżnienie po raz pierwszy;
ReklamaPrzewodnik po Włoszech 2
• 1 gwiazdka – 250 restauracji, w tym 33, które otrzymały wyróżnienie po raz pierwszy.

Łącznie najnowsza edycja Czerwonego Przewodnika MICHELIN Włochy prezentuje 295 wyróżnionych gwiazdkami restauracji, które łącznie posiadają 347 gwiazdki. W przeciągu ostatnich 6 lat liczba odznaczonych gwiazdkami restauracji we Włoszech wzrosła o 30 procent.

Czerwone Przewodniki MICHELIN zawierają także wykaz miejsc, które są przystosowane dla osób niepełnosprawnych, przyjazne dla dzieci, a także, gdzie nie wolno przyjeżdzać z psami.

Źródło: www.michelin.pl
Oprac. JG


20.12.2011
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News