artykuły

aktualnosciAKTUALNOŚCI
ReklamaBilbord - bookingcamper zacznij zarabiac

Michelin o Perłach Bałkanów

Czas czytania 3 minuty
Michelin o Perłach Bałkanów

Zielony Przewodnik Michelin zachęca miłośników podróży, aby wybrali się do Czarnogóry, Serbii oraz Bośni i Hercegowiny. Przewodnik zawiera opisy licznych tras wycieczkowych, zabytków oraz najważniejszych informacji o regionie, który wydaje się jeszcze nie odkryty przez polskich turystów. W przygotowaniu się do podróży pomoże też 18 map oraz 168 zdjęć.

Kraje dawnej Jugosławii takie jak: Czarnogóra, Serbia, Bośnia i Hercegowina zachwycają różnorodnością kulturową i etniczną. Bałkany oferują przepiękne krajobrazy, góry, parki narodowe oraz malownicze doliny rzek. Pośród tego niezwykłego bogactwa natury natknąć się można na prawdziwe perły dziedzictwa kulturowego takie jak np. monastery prawosławne.

Czarnogóra to kraj o powierzchni mniej więcej jednej trzeciej województwa mazowieckiego, i jak na tak mały obszar, różnorodność jego krajobrazu jest wręcz niezwykła. Można tam podziwiać morze nad wybrzeżem Adriatyku, wielkie kotliny krasowe, a także obszary wysokogórskie nazywane przez miejscowych Brda. Na terenie Czarnogóry znajdują się aż cztery parki narodowe: Park Narodowy Lovćen, Park Narodowy Biogradska gora, Park Narodowy Jeziora Szkoderskiego oraz Park Narodowy Durmitor. Jeśli chodzi o czarnogórską architekturę to można tam zarówno podziwiać budowle w stylu bizantyjskim jak i romańskim czy gotyckim.

Michelin o Perłach Bałkanów 1

Kolejnym krajem omawianym w przewodniku jest Serbia. To kraj o niezwykle bogatej historii i kulturze, w którym łączą się wpływy prawosławne, słowiańskie, tureckie i madziarskie. W Serbii doświadczyć można wielkomiejskiego życia w Belgradzie, który obfituje w zabytki, muzea oraz w miejsca, w których można się bawić do białego rana. Amatorzy spokojnego wypoczynku powinni wybrać na swój cel podróży prowincję, gdzie poznać można lokalne zwyczaje, spróbować serbskiej kuchni oraz do woli korzystać z uroku otaczającej przyrody. Podczas swojej podróży warto spróbować lokalnych specjałów takich jak znany na Bałkanach Ajvar nazywany serbskim „kawiorem” lub rakija, czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy zrobiony z owoców. Warto także dodać, że Serbowie szaleją na punkcie naleśników, czyli palacinke.

ReklamaMichelin o Perłach Bałkanów 2
Bośnia i Hercegowina to kolejny punkt na mapie podróży Michelin, gdzie doświadczyć można fascynującego zderzenia kultur, gdyż jest to miejsce, w którym islam spotyka się z tradycją Słowian. Doskonałym przykładem tej mieszanki kulturowej jest Sarajewo, gdzie obok siebie znaleźć można meczety, serbskie cerkwie prawosławne, synagogi, katolickie kościoły oraz kościoły ewangelickie. W środkowej części kraju zwanej „Srebrną Bośnią” można odwiedzić miejsca, w których narodziła się bośniacka państwowość. Jednym z nich jest miasto Travnik, który nazywany był „europejskim Stambułem” ze względu na to, że był niezwykle ruchliwym centrum handlowym, a także ze względu na jego orientalną architekturę.
Czarnogóra, Serbia oraz Bośnia i Hercegowina nie należą do najpopularniejszych kierunków podróży wybieranych przez Polaków, dlatego warto zdecydować się na poznanie specyfiki tego regionu o niezwykle bogatej kulturze i historii.

Źródło: www.michelin.pl
Oprac. JG


04.07.2011
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News