Miłośnicy ryb, wybierający się na urlop do Austrii, nie powinni przegapić festynu, jaki odbędzie się 23 lipca w Altaussee w Salzkammergut, niedaleko Salzburga.
W tej wspaniałej scenerii, jaką jest dolina rozciągająca się od północnych zboczy góry zwieńczonej lodowcem Dachstein, usianej licznymi jeziorami o nadzwyczajnej czystości, żyje najstarsza odmiana pstrąga. Prapstrąg charakteryzuje się prawie czarnym grzbietem, złotą łuską z czerwonymi punktami i przetrwał w pobliskim jeziorze Toplitz z tylko nieznacznymi zmianami przez ostatnie 100 tys. lat. Gatunek ten jest dumą lokalnej społeczności i znajduje się pod ścisłą ochroną i troską ichtiologów.
W czasie festynu serwowane są różne odmiany pstrąga – potokowe, źródlane, tęczowe oraz najbardziej popularne w tym rejonie – złotopstrągi zwane Saiblingami. W tym czasie jest to podstawowe danie serwowane w licznych lokalnych tawernach. Dla tych, którzy nasycą swoje podniebienie rybnymi smakami, polecam wycieczkę do Knoedelalm – Doliny knedli oddalonej o parę kilometrów, gdzie w lokalnej karczmie będziemy mieli okazję spróbować knedli wszelkiego rodzaju. Na zakończenie biesiad tradycyjnie musimy skosztować lokalnej nalewki na korzeniach goryczki – Enzian-schnaps. Nie należy zapominać również, iż dolina Salzkammergut była ulubionym miejscem letniego pobytu Franciszka Józefa i Księżnej Sisi, a ich pałac Esplanada w Bad Ischl jest miejscem licznych koncertów. W dolinie tej szukali natchnienia wielcy muzycy i malarze monarchii. Ciekawym miejscem do odwiedzenia jest również miasteczko Hallstatt wciśnięte pomiędzy zbocze góry Dachstein a jezioro ze swoim pięknym kościółkiem o niespotykanym wystroju (niech będzie to niespodzianka dla tych, którzy tam dotrą).