XI Międzynarodowe Targi promujące turystykę dziedzictwa poprzemysłowego i tras podziemnych potrwają do jutra. Inicjatywa zabrzańskiego magistratu jest unikatowym wydarzeniem w skali naszego kraju. Jesteśmy na miejscu i oczywiście zapraszamy na stoisko „Polskiego Caravaningu”!
Kolejny raz z rzędu wystawcy w Hali MOSiR w Zabrzu promują turystykę industrialną oraz dziedzictwo przemysłowe i kulturowe. Ta gałąź turystyki prężnie się rozwija, staje się coraz bardziej popularna, dlatego coraz więcej obiektów oferujących unikatowe produkty turystyczne docenia i wspiera to wydarzenie. I dlatego też na tak unikatowym wydarzeniu jesteśmy obecni z naszym tytułem prasowym.
Co roku wśród wystawców znajdują się przedstawiciele instytucji i obiektów dziedzictwa przemysłowego, szlaków turystyki dziedzictwa przemysłowego, szlaków kulinarnych, winnych, rękodzieła artystycznego, tras podziemnych, fortyfikacji, kopalń udostępnionych do zwiedzania przedstawicieli, miast i regionów oraz biur podróży. Do tej pory organizatorzy gościli wystawców m. in. z Czech, Słowacji, Belgii, Gruzji, Węgier, Peru, Tunezji, Włoch, Kolumbii, Indii, Francji, Rosji, Izraela. Tym razem krajem partnerskim jest… Grecja.
ZABRZE UDAJE GREKA!
Organizatorzy zapowiadają ciekawą formę promocji tego kraju, skoro poprzez grę, której fabuła połączy wątki zabrzańskie (historie, atrakcje turystyczne – industrialne, kulturalne i przyrodnicze) z motywem starożytnej Grecji – strojami, wynalazkami, skojarzeniami, zdobyczami kultury i słynnymi postaciami – wszystko zmieszane w pełną humoru całość i zabawę dla całej rodziny. Całość imprezy ma zostać rozegrana w bezpośrednim otoczeniu hali MOSiR oraz w jej wnętrzach, a punkty zadaniowe zlokalizowane są w hali, w salkach na korytarzach (szatniach udostępnionych przez MOSiR), na zewnątrz hali w jej otoczeniu, a też na trasie aż do Guido (łącznie z terenem zewnętrznym Kopalni).
Pokazy kulinarne z Teo Vafidis
Przyjdźcie i skosztujcie smaków Grecji. Przez cały czas trwania imprezy Teo Vafidis poprowadzi dla odwiedzających pokazy kulinarne kuchni greckiej w piątek i w sobotę.
Z pochodzenia Grek, z zawodu Szef Kuchni i Ekspert Kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce i osobowość telewizyjna. Wychowywał się w Serres pod Thesalonikami, gdzie jego rodzina prowadziła tradycyjną restaurację. Gdy skończył 10 lat spędzał tam każdy wolny weekend pomagając w kuchni. W dorosłym życiu wiele podróżował. Był właścicielem 17 restauracji w Grecji, Niemczech, Austrii i Polsce, do której zawiodła go miłość do żony Małgosi i gdzie ostatecznie osiadł.
XI edycja targów to także konferencja poświęcona działaniom edukacyjnym w turystyce dziedzictwa przemysłowego. Wśród prelegentów zagraniczne ośrodki postindustrialne, jak np.: Kopalnia Blegny (Belgia), czy Centrum Historii Górnictwa we Francji.