artykuły

przeglad-rynkuPRZEGLĄD RYNKU
ReklamaBilbord - vw [2] Coast 01.03-31.03 Robert
Advertisement
Lyofood to polska żywność liofilizowana

Lyofood to polska żywność liofilizowana

Czas czytania 3 minuty

W czasie podróżowania przygotowywanie posiłków zajmuje określony czas. Jeśli zależy nam na jego optymalizacji, a przy tym na spożyciu pełnowartościowej żywności, rozwiązaniem są produkty liofilizowane*. Cóż to takiego? Część z Was pewnie zna ten termin, ale nie do końca wie, o co chodzi w tym procesie i czym jest tego typu żywność. A to bardzo istotne z uwagi na zachowanie wartości odżywczych i dostarczonej energii.

Jednym ze światowych liderów w produkcji żywności liofilizowanej jest polska, rodzinna firma Lyofood. Ma ona ponad 30-letnie doświadczenie z liofilizacją. Cała produkcja odbywa się w kraju w siedzibie firmy, która zasilana jest energią z w 100% z odnawialnych źródeł. Marka ma wielu międzynarodowych ambasadorach, a wśród nich żeglarzy, himalaistów, podróżników. Czyli osoby, które w niezwykle skrajnych warunkach pogodowych  i terenowych potrzebują najlepszych produktów. Warto wspomnieć, że Lyofood jako pierwsza firma produkująca żywność w historii OutDoor Industry Award otrzymała złoty medal za najsmaczniejsze dania liofilizowane w Europie.

Co do samych produktów oraz ich przygotowania. W teorii to dość proste – mają być smaczne, naturalne, pełnowartościowe, pożywne, a do tego w wygodnym i praktycznym opakowaniu. Ale to zbyt duże uproszczenie, więc warto nieco więcej napisać o czynnikach, które wpływają na wyjątkowość finalnego produktu. Oto one:

  • Wyjątkowy smak – opracowana metoda gotowania przed liofilizacją zapewnia unikalny smak produktów.
  • Zachowanie wartości odżywczych –produkty zachowują blisko 100% swoich wartości odżywczych.
  • Bez konserwantów i sztucznych dodatków – produkty są w pełni naturalne.
  • Długi okres przydatności – produkty mają bardzo długi okres przydatności do spożycia – aż pięć lat.
  • Bezproblemowe przechowywanie – produkty nie wymagają specjalnych warunków przechowywania.
  • Szybkie przygotowanie – zajmuje od 2 do 10 min, bez potrzeby gotowania.
  • Wygodna konsumpcja – produkty można spożywać bezpośrednio z opakowania, co jest wygodne i praktyczne, a wręcz minimalistyczne.
  • Wytrzymałe opakowanie – produkty są pakowane w wytrzymałe opakowania odporne na warunki zewnętrzne.

Zatem jeśli jedziecie kamperem i nie macie czasu ani ochoty gotować obiadu, a w dodatku nie lubicie zmywać naczyń, dania liofilizowane to rozwiązanie idealne. Oczywiście wszelkie aktywności outdoorowe, które wymagają minimalizmu w kwestii pakowania, wagi i prostoty przygotowania jedzenia, to także obszar, w którym świetnie sprawdzi się liofilizowany posiłek. A z racji, że oferta jest niezwykle bogata i zawiera m.in. śniadania, dania obiadowe, kasze, desery, warto zajrzeć na stronę producenta, aby samemu się przekonać.

Lyofood to polska żywność liofilizowana 1

Lyofood to polska żywność liofilizowana 2
* Liofilizacja to metoda suszenia zamrożonych substancji. Polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Liofilizacja umożliwia zatem konserwowanie produktów termolabilnych, czyli nieodpornych na ogrzewanie. Jest stosowana do suszenia m.in. grzybów, warzyw, ziół, mięsa

lyofood.com

Artykuł pochodzi z numeru 5 (119) 2024 r. magazynu „Polski Caravaning”.

Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.


Administrator01.02.2025
Artykuł powstał we współpracy z marką Lyofood
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News