W czasie podróżowania przygotowywanie posiłków zajmuje określony czas. Jeśli zależy nam na jego optymalizacji, a przy tym na spożyciu pełnowartościowej żywności, rozwiązaniem są produkty liofilizowane*. Cóż to takiego? Część z Was pewnie zna ten termin, ale nie do końca wie, o co chodzi w tym procesie i czym jest tego typu żywność. A to bardzo istotne z uwagi na zachowanie wartości odżywczych i dostarczonej energii.
Jednym ze światowych liderów w produkcji żywności liofilizowanej jest polska, rodzinna firma Lyofood. Ma ona ponad 30-letnie doświadczenie z liofilizacją. Cała produkcja odbywa się w kraju w siedzibie firmy, która zasilana jest energią z w 100% z odnawialnych źródeł. Marka ma wielu międzynarodowych ambasadorach, a wśród nich żeglarzy, himalaistów, podróżników. Czyli osoby, które w niezwykle skrajnych warunkach pogodowych i terenowych potrzebują najlepszych produktów. Warto wspomnieć, że Lyofood jako pierwsza firma produkująca żywność w historii OutDoor Industry Award otrzymała złoty medal za najsmaczniejsze dania liofilizowane w Europie.
Co do samych produktów oraz ich przygotowania. W teorii to dość proste – mają być smaczne, naturalne, pełnowartościowe, pożywne, a do tego w wygodnym i praktycznym opakowaniu. Ale to zbyt duże uproszczenie, więc warto nieco więcej napisać o czynnikach, które wpływają na wyjątkowość finalnego produktu. Oto one:
Zatem jeśli jedziecie kamperem i nie macie czasu ani ochoty gotować obiadu, a w dodatku nie lubicie zmywać naczyń, dania liofilizowane to rozwiązanie idealne. Oczywiście wszelkie aktywności outdoorowe, które wymagają minimalizmu w kwestii pakowania, wagi i prostoty przygotowania jedzenia, to także obszar, w którym świetnie sprawdzi się liofilizowany posiłek. A z racji, że oferta jest niezwykle bogata i zawiera m.in. śniadania, dania obiadowe, kasze, desery, warto zajrzeć na stronę producenta, aby samemu się przekonać.
* Liofilizacja to metoda suszenia zamrożonych substancji. Polega na tym, że w próżni lód z pominięciem stanu ciekłego przechodzi bezpośrednio w parę. Liofilizacja umożliwia zatem konserwowanie produktów termolabilnych, czyli nieodpornych na ogrzewanie. Jest stosowana do suszenia m.in. grzybów, warzyw, ziół, mięsa
Artykuł pochodzi z numeru 5 (119) 2024 r. magazynu „Polski Caravaning”.
Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.