Golonka, flaki i inne przysmaki… do tego kiełbaski, spora porcja karkówki i grillowane warzywa, żeby zadowolić również wegetariańskie podniebienia. Grill wydaje się częstym towarzyszem biwakowania, a dobry grill jest przyjacielem po prostu niezbędnym. Przyjrzyjmy się zatem kilku propozycjom z gamy produktów firmy Cadac.
Grillowi puryści twierdzą, że jeśli urządzenie pretenduje do miana dobrego „rusztu”, musi otoczyć potrawę ogniem. Prawdopodobnie dlatego najczęściej kupowanymi, a więc najpopularniejszymi w ofercie Cadac produktami są grille gazowe Safari Chef. Są one dostępne w wersji wysoko- i niskociśnieniowej. Można więc zasilać je gazem z kartusza lub z każdej butli o ciśnieniu 2,8 kPa. Można też korzystać z akcesoryjnego Cadac Power Pak lub zewnętrznego przyłącza gazu. Ten kompaktowy, wszechstronny grill gazowy waży mniej niż 4 kg, a standardowo wyposażony jest w 4 różne powierzchnie do gotowania: palnik z podstawką na garnek, żebrowany ruszt, gładką płytę i pokrywę, która może być również używana jako garnek. Żebrowany ruszt i gładka płyta wyposażone zostały w ceramiczną powłokę Cadac GreenGrill, która zapewnia zdrowsze i czystsze gotowanie. Dzięki zintegrowanemu rozdzielaczowi pod rusztem ciepło jest równomiernie rozprowadzane na całej powierzchni gotowania. Wyjmowana misa na tłuszcz wyłapuje resztki jedzenia, jednocześnie chroniąc palnik Safari Chefa przed wiatrem, zapobiega też gaszeniu płomienia. Wszystkie powierzchnie Safari Chefa można łatwo umyć ciepłą wodą z płynem do mycia.
Młodszym bratem Safari Chefa jest wersja Safari Chef 30 Compact Lite. To niezwykle wszechstronny grill, a to dzięki różnym powierzchniom do gotowania: podstawce na garnek, rusztowi do grillowania oraz garnkowi/pokrywce. Na podstawce można łatwo ugotować zupy lub makaron. Ruszt do grillowania i blacha do pieczenia mają powłokę CADAC GreenGrill, są więc idealne do pieczenia i grillowania mięsa, ryb czy warzyw. Pokrywka z kolei jest wielofunkcyjna, może być również używana jako garnek na zupę. Jednak głównym atutem tego modelu jest ultrakompaktowy charakter – w zestawie znajduje się torba do przenoszenia, dzięki czemu można zabrać go w dowolne miejsce. W takich zastosowaniach – przenośnych, mobilnych – sprawdza się specjalna tacka, która zbiera wszelkie pozostałości po grillowaniu, służy również jako osłona palnika przed wiatrem, zapobiegając gaszeniu grilla.
Skoro w ofercie znajduje się „Dawid wśród grilli”, pora zaprezentować Goliata! Cadac Carri Chef 50 BBQ to gazowe modele flagowe, największe, które można zamawiać w różnych konfiguracjach. Luksusowego charakteru nadaje im duża, 46-centymetrowa powierzchnia do gotowania, okrągły palnik o dużej mocy wykonany ze stali nierdzewnej i wyposażony w zapalnik piezo czy precyzyjna regulacja temperatury. Te cechy przy gotowaniu z zamkniętą pokrywą tworzą piekarnik, idealny do pieczenia lub duszenia. Dzięki zintegrowanemu rozrzutnikowi umieszczonemu pod rusztem ciepło jest równomiernie rozprowadzane na całą powierzchnię do gotowania. Każdą część grilla można łatwo wyjąć i umyć ciepłą wodą z płynem. Aluminiowe nogi są łatwe do odkręcenia i przykręcenia, zaś półka na przyprawy i podstawa na garnki to dodatkowe atuty sprawiające, że to idealny grill zarówno do domu, jak i do zabrania na wakacje. Aby zyskać jeszcze więcej przyjemności z gotowania, Carri Chef 50 BBQ można rozszerzyć o wiele opcjonalnych akcesoriów, takich jak: kamień do pizzy lub garnek do paelli – w ten sposób można skonfigurować swój idealny grill!
Z pewnością nie wszyscy będą zainteresowani grillowaniem na ogniu. Dla nich stworzono również ciekawą i, co ważne, świetnie wyglądającą propozycję! Cadac E Braai 40 FS – Black gwarantuje wygodę i smak potraw uzyskiwane dzięki grillowaniu elektrycznemu. Ten model nadaje się do używania na balkonie lub w ogrodzie, może być też stołowym grillem domowym. Wystarczy wymienić drewniane nogi na dołączone krótkie podstawki przeznaczone do gotowania w kuchni. Elektryczna nagrzewnica (2,3 kW) zapewnia szybki czas nagrzewania. Zdejmowany szklany pierścień chroni spiralę przed tłuszczem. Tackę na tłuszcz można wyjąć i umyć w zmywarce. Dzięki unikatowej Spot-on Grilling Technology temperatura jest mierzona bezpośrednio na ruszcie, a nie pod pokrywą. Umożliwia to ustawienie i utrzymanie stałej, pożądanej temperatury, którą można regulować, jest ona wyświetlana na wyświetlaczu cyfrowym. Temperaturę E Braai można regulować w zakresie od 70 do 270°C, dzięki czemu nadaje się również do powolnego gotowania. Cztery otwory wentylacyjne w pokrywie zapewniają dobrą cyrkulację powietrza i równomierną dystrybucję ciepła.
E Braai wyposażony został w podstawkę na garnek, pokrywkę i ruszt do grillowania z powłoką ceramiczną. Dodatkowo można zaopatrzyć się w kamień do pieczenia pizzy, dostępny opcjonalne.
Wszystkie modele są dopracowane do najmniejszego detalu, gwarantując niezaburzoną radość z użytkowania. Grupa Elcamp jest autoryzowanym dystrybutorem produktów Cadac na rynek polski. Wszystkie produkty Cadac można kupić na stronie sklep.elcamp.pl.
Artykuł pochodzi z numeru 2 (116) 2024 r. magazynu „Polski Caravaning”.
Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.