Gotowanie podczas podróży – na przykład jachtem lub kamperem – nie musi być wcale niewygodne oraz niebezpieczne. Wyposażając podróżną kuchnię w nowoczesne, wysoce funkcjonalne oraz intuicyjne rozwiązania AGD, przygotowywanie posiłków w trasie staje się łatwe, bezpieczne oraz przyjemne, niezależnie od tego, gdzie jesteśmy. O jakiej technologii tu mowa? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
W wyposażeniu jachtu najważniejsza jest ergonomia. Od urządzeń i elementów wyposażenia – zarówno na, jak i pod pokładem – oczekujemy funkcjonalności w parze z niewielkim rozmiarem, który ułatwia dogodną aranżację przestrzeni. Niezwykle ważne jest również bezpieczeństwo.
Jak gotować na jachcie
- Dotychczas na jachtach gotowaliśmy przede wszystkim na tradycyjnych kuchenkach gazowych dwupalnikowych. Rozwiązanie to było dogodne, bo kuchenka nie zużywała prądu, ale i niebezpieczne – podczas gotowania byliśmy narażeni na kontakt z otwartym ogniem. Technologia gazowych płyt ceramicznych rozwiązuje ten problem, łącząc w sobie zalety tradycyjnej kuchenki gazowej z komfortem i bezpieczeństwem użytkowania płyty ceramicznej – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Płyta gazowa DYNACOOK Camper & Yacht została wyposażona w dwa nowoczesne pola grzejne, które dzięki zastosowaniu technologii gazu pod szkłem, zapewniają szybkie podgrzewanie potraw, przy jednoczesnym bardziej efektywnym wykorzystaniu paliwa. W praktyce oznacza to jeszcze szybsze gotowanie i rzadszą wymianę butli gazowych.
- To duże udogodnienie podczas długich rejsów, ponieważ możemy znacząco ograniczyć zapasy gazu w butlach, a - co za tym idzie - zwolnić przestrzeń na inne elementy ształunku. Co ważne, oferowana kuchenka gazowa na jacht zapewnia wysoki poziom bezpieczeństwa – umieszczenie palników pod powierzchnią płyty ceramicznej ogranicza do minimum ryzyko oparzenia podczas użytkowania kuchenki na wodzie. Jej dodatkową zaletą jest niewielki rozmiar i kompaktowa budowa, dzięki której nie zajmuje cennego miejsca w kambuzie. Z tego powodu to rozwiązanie bardzo dobrze sprawdzi się również na mniejszych jednostkach. Jednocześnie dwupalnikowa płyta gazowa na jacht firmy DYNAXO odznacza się eleganckim designem, który bardzo dobrze wpisuje się we wnętrza nowoczesnych jednostek pływających – jachtów żaglowych i łodzi motorowych – wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK.Pod względem funkcjonalności płyta DYNACOOK Camper & Yacht oferuje nieporównywalnie większą wygodę od tradycyjnych kuchni gazowych. Uruchomienie pola grzejnego nie wymaga zapałek, ani zapalarki. Jego temperaturę możemy w łatwy sposób zaprogramować zapewniając optymalne warunki do gotowania, smażenia i podgrzewania potraw. To także duże udogodnienie pod względem utrzymania czystości w kambuzie - gładka i nieporowata powierzchnia kuchenki znacząco ułatwia jej mycie.
A jak gotować w kamperze?
Pod względem ergonomii przestrzeni, kamper w dużej mierze przypomina jacht. Wszystkie elementy wyposażenia wnętrza muszą być funkcjonalne i przemyślane, w przeciwnym razie co rusz będziemy napotykali problemy. Jednym z podstawowych zagrożeń w kamperze jest kuchenka gazowa. Gotowanie na otwartym ogniu na tak małej przestrzeni może być niebezpieczne. Jednocześnie poleganie na płytach indukcyjnych znacząco ogranicza miejsca, w których możemy się zatrzymać w trakcie podróży.
- Alternatywę dla tradycyjnych kuchenek gazowych oraz płyt indukcyjnych stanowi innowacyjna technologia gazowych płyt ceramicznych. Stanowią one unikalne połączenie zalet tradycyjnej kuchenki gazowej z komfortem i bezpieczeństwem użytkowania płyty ceramicznej. Ich dodatkową zaletą jest wysoka skuteczność i energooszczędność. Są także o wiele bardziej wydajne i tańsze w użytkowaniu niż tradycyjna kuchenka. Zaletę tę z pewnością docenią osoby pokonujące w kamperze duże dystanse. Wysokosprawna kuchenka gazowa pozwala znacząco ograniczyć zużycie gazu, a - co za tym idzie - w podróży możemy rzadziej napełniać butle – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.Wybór kuchenek dwupalnikowych DYNACOOK Camper & Yacht dyktują również względy bezpieczeństwa. Gotowanie na otwartym ogniu zawsze wiąże się z ryzykiem oparzenia, a w skrajnych przypadkach podpalenia. Płyty DYNACOOK ograniczają ryzyko oparzenia do minimum, jednocześnie pozwalając nam zapomnieć o strachu przed zaprószeniem ognia we wnętrzu naszego domu na kółkach.
- Te płyty są łatwe do utrzymania w czystości i niewymagające pod względem pielęgnacji. To pozwala nam oszczędzić ogrom czasu w podróży, jednocześnie zmniejszając ryzyko namnażania się wokół kuchenki szkodliwych dla naszego zdrowia drobnoustrojów i bakterii – dodaje ekspert marki DYNACOOK.
Gazowe płyty ceramiczne DYNACOOK w serii Camper & Yacht umożliwiają wygodne gotowanie niezależnie od tego, gdzie jesteśmy. To innowacyjna koncepcja płyty ceramicznej wykorzystującej do gotowania gaz oraz śladową ilość prądu. Proces spalania gazu kontroluje opatentowany, mikroprocesorowy panel sterowania. Każde pole grzejne (palnik) ma indywidualną regulację mocy. Dodatkowe pola podgrzewcze wykorzystują ciepło pochodzące od włączonego palnika, dzięki czemu odzyskiwana jest energia cieplna za darmo.