Ograniczona kubatura w kamperze, w przyczepie czy na jachcie stanowi nie lada wyzwanie, skoro ogranicza nas zarówno metraż, jak i dostępność sprzętu. O czym warto pamiętać przy urządzaniu strefy przygotowywania potraw?
Sezon letni najczęściej kojarzymy z ciepłymi promieniami słonecznymi, świeżym powietrzem i zapachem aromatycznych potraw z różnych zakątków świata. Okres urlopowy to również doskonała chwila na kuchenne szaleństwa i próbowanie coraz to nowszych przepisów. Domowy szef kuchni powinien mieć dostęp do wszystkich składników, przyborów oraz odpowiedniego sprzętu - i to nie tylko w swoich czterech ścianach. O gotowaniu podczas letnich podróży opowie Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ.
Okres urlopowy dla sporej części z nas wiąże się z wypoczynkiem w terenie, inni preferują natomiast całodobowy relaks w domowym zaciszu. W zależności od miejsca, w którym przebywamy, nasze możliwości kuchenne również się zmieniają, co niekiedy utrudnia przygotowanie nawet najprostszych posiłków.
Parostatkiem i jachtem w piękny rejs!
Letnie podróże jachtem to prawdziwy, wakacyjny raj. Delikatna morska bryza kontrastująca z upałem, przejrzysta, krystalicznie czysta woda i cisza to zdecydowanie największe atuty odpoczynku na statku. Choć warunki i widoki na zewnątrz zapierają dech w piersi, warto pamiętać również o bardziej przyziemnych rzeczach, między innymi o kuchni.
Gotowanie na jachcie, w porównaniu z przygotowywaniem posiłków w tradycyjnej kuchni, jest zdecydowanie utrudnione. Urządzając kuchnię na bardzo ograniczonej powierzchni powinniśmy pamiętać przede wszystkim o wyborze sprzętu AGD, dopasowanego do panujących warunków.
- Ze względu na ograniczoną przestrzeń i zasoby energii, przy wyborze sprzętu AGD zależy nam przede wszystkim na kompaktowości i oszczędności. W takim przypadku doskonałym rozwiązaniem będą dwupalnikowe płyty gazowe – SOLGAZ 2+1, które dzięki butli gazowej zamontujemy w każdym miejscu bez dostępu do sieci gazowej, nawet na statku. Jest to nowoczesny, niewielki sprzęt, który - dzięki gładkiej tafli ceramiki pozbawionej wystających elementów - jest wyjątkowo łatwy w utrzymaniu czystości. Minimalistyczny design przypominający indukcję doskonale sprawdzi się na jachcie, nadając kuchni nowoczesnego wyglądu – mówi ekspertka z firmy SOLGAZ.Gotowanie na jachcie jest zdecydowanie trudniejsze, niż w pozostałych lokalizacjach. Wpływa na to zarówno mało miejsca i ograniczony dostęp do energii, jak i bujające statkiem morskie fale. Dlatego też kuchenne szaleństwo warto przeprowadzać podczas postojów, tak aby nie dołożyć sobie dodatkowego sprzątania przez wylaną wodę i rozsypane przyprawy.
Komu w drogę, temu… czas
Podróże kamperem od miasta do miasta to doskonała okazja na wypróbowanie lokalnych potraw, zakup regionalnych smakołyków i składników. Co natomiast, jeśli „gotowe” jedzenie przestanie być dla nas opłacalną i atrakcyjną alternatywą?
Wybierając się w wakacyjną podróż kamperem, należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu miejsca, tak aby panujące wewnątrz warunki były dostosowane do kilkudniowej, a nawet dłuższej podróży.
- Urządzając kuchnię w kamperze, podobnie jak w przypadku jachtu, mamy mocno ograniczone miejsce. Pomieszczenie oprócz odpowiedniej wentylacji, powinno być dobrze zorganizowane, tak aby zaoszczędzić jak najwięcej cennej przestrzeni. W takiej sytuacji warto zdecydować się na kompaktowe i oszczędne rozwiązania, takie jak płyty gazowe SOLGAZ 2+1, które wyposażone są w szereg funkcji zabezpieczających oraz przyspieszających gotowanie. Cykliczne działanie płyty zmniejsza ilość zużywanej energii, dzięki czemu przygotujemy posiłki szybko, bezpiecznie i tanio, nie narażając nas na dodatkowe wydatki, jak zakup drugiej butli gazowej – wyjaśnia Kamila Prałat.Kompaktowy aneks kuchenny
Jeżeli chcemy wyposażyć kampera w piekarnik, świetnie sprawdzi się tutaj kompaktowe urządzenie 3w1 Solgaz SP-34-PM. Łączy ono funkcje piekarnika, mikrofali i parowaru. Oprócz dobrej jakości sprzętu AGD, nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej wentylacji pojazdu. Generowana przed gotujące się potrawy para wodna i intensywne zapachy wypływają nie tylko na dyskomfort podróżujących, przegrzewając i zaduszając niewielką przestrzeń kampera. Gorące powietrze stanowi również zagrożenie dla kierowcy, a tym samym, wszystkich pasażerów.
- Ze względu na niewielki metraż, ugotowanie nawet najmniejszego i szybkiego posiłku może zwiększyć temperaturę we wnętrzu pojazdu, a dodatkowo zmieszana z gorącem panującym na zewnątrz wprowadza do kampera tropikalny klimat, który niekoniecznie chcemy. Dlatego też kuchnię w kamperze warto zaopatrzyć w niewielki, wysokiej jakości okap, odprowadzający z wnętrza pojazdu nadmiar ciepłego, wilgotnego powietrza oraz wszelkie zapachy gotowania. W tym przypadku możemy zdecydować się na skromnych rozmiarów okap o bogatej funkcjonalności – taki jak SOLGAZ OTG-60 - mówi Kamila Prałat.
Bezdotykowy okap stanowi doskonałe rozwiązanie do kuchni w kamperze, umożliwiając sterowanie również gdy mamy zajęte ręce. Nowoczesny okap przyścienny SOLGAZ OTG-60 wyróżnia się wysoką wydajnością pracy – filtruje do 670 m3 powietrza na godzinę, poprawiając komfort i jakość podróży.
Gotowanie w drodze, ze względu na niewielką przestrzeń, jest zdecydowanie utrudnione. Ograniczony metraż wymaga od nas dopasowania sprzętu tak, aby zarówno nie zajmował zbyt dużo miejsca, jak i zapewnił komfort i bezpieczeństwo gotowania. Dwupalnikowe płyty gaz pod szkłem polskiego producenta AGD – firmy SOLGAZ – w połączeniu z butlą gazową stanowią doskonałe rozwiązanie w kamperach i na jachcie. Natomiast inteligentny okap poprawi komfort podróży przy gotującym się obiedzie, pozbywając się z wnętrza pary wodnej oraz intensywnych zapachów potraw. Nowoczesne urządzenia AGD zarówno przyspieszają i ułatwiają proces gotowania, jak i tworzą przestrzeń do wspólnego i bezpiecznego przygotowywania posiłków z najbliższymi.
Fot. SOLGAZ sp. z o.o.