artykuły

podrozePODRÓŻE
ReklamaBilbord - ACSI przedsprzedaż 2025
Food Valley – idealne miejsce dla miłośników jedzenia

Food Valley – idealne miejsce dla miłośników jedzenia

Czas czytania 4 minuty

Region pachnący szynką parmeńską, serem Parmigiano Reggiano, ręcznie robionym makaronem i pieczywem takim jak piadina to doskonałe miejsce dla smakoszy regionalnej włoskiej kuchni. Food Valley we Włoszech to prawdziwa kraina smaków, która słynie z legendarnych produktów i przepisów, znanych na całym świecie. Odwiedź region Emilia Romagna i poczuj smak potraw z bogatą tradycją!

Historia Włoch zamknięta w smaku

Food Valley to uznawana na całym świecie marka turystyczna, która swoim zasięgiem obejmuje obszar od Piacenzy przez Parmę, Modenę i Bolonię, aż do Riminii położonego u wybrzeża Morza Adriatyckiego. Wśród tych urokliwych krajobrazów powstają produkty, które zna cały świat. Emilia Romagna jest pierwszym europejskim regionem z najwyższą liczbą produktów wysokiej jakości. Może pochwalić się 44 certyfikowanymi produktami regionalnymi DOP I DOC w tym słynnym Parmigiano Reggiano, Culatello di Zibello i Aceto Balsamico Tradizionale.

Warto również, poza wypróbowaniem regionalnych przysmaków, dodatkowo poznać miejsca, w których produkty te są tworzone i przygotowywane tj. Open Cheese Factories, Fabryka sera Parmigiano Reggiano PDO – w tym roku w okresie od 13 do 14 kwietnia. Aby jeszcze lepiej poznać włoską kulturę żywności, odwieź F.I.C.O w Bolonii czyli Największy Park Żywnosci na Świecie, w którym na 2 hektarach otwartych pól przebywa ponad 200 zwierząt. Ponadto znajduje się tam 40 fabryk rolniczych, w których można kupić i spróbować włoskie produkty, liczne sklepy i stragany, sale edukacyjne, centrum konferencyjne, a nawet teatr i kino. Jest to miejsce, w którym można poznać, zrozumieć i poczuć włoską kulturę żywności i przeżyć prawdziwą ucztę kulinarną. 

ReklamaFood Valley – idealne miejsce dla miłośników jedzenia 1
Wielkie letnie wydarzenia poświęcone jedzeniu

Lato w Dolinie Żywności jest co roku bardzo intensywne. Do regionu przybywa ponad 8,7 mln  turystów, którzy mają okazję uczestniczyć w wydarzniach poświęconych żywności. W Rimini w okresie od 22 do 23 czerwca 2019 r. odbywa się AL MENI, czyli spotkanie najlepszych szefów kuchni z całego świata z najlepszymi szefami kuchni z najlepszego regionu kulinarnego – Emilia Romagna, organizowane przez Bottura. Turyści mogą na żywo zobaczyć pokazy kulinarne największych mistrzów. Innym wydarzeniem jest Festa Artusiana organizowana w Forlimpopoli, miasteczku położonym nieopodal Bolonii – trwa od 22 do 30 czerwca 2019 roku. Festiwal kultywowany jest od 1997 roku i poświęcony jest Pellegrino Artusi, czyli ojcu i autorowi włoskiej kuchni.  Program wydarzenia obejmuje degustacje produktów, targi żywieniowe, imprezy taneczne- zatem każdy bez trudu znajdzie coś dla ciała i ducha. 

Zaplanuj podróż do regionu Emilia Romagna! Sprawdź jakie udogodnienia i atrakcje czekają na Ciebie w północnych Włoszech:

  • W regionie znajdują się 3 porty lotniczew Bolonii i Riminii. Ryanair obsługuje loty z Warszawy (Modlin) do stolicy regionu – Bolonii
  • Doskonale rozwinięta sieć połączeń drogowych i kolejowych – szybkobieżnym pociągiem Frecciarossa można podróżować z Bolonii do: Florencji, Mediolanu, Rzymu
  • Ponad 290 tys. miejsc noclegowych w hotelach i 835 tys. w innych obiektach
  • 24 obiekty SPA
  • 25 klubów golfowych,
    ReklamaFood Valley – idealne miejsce dla miłośników jedzenia 2
    2
    parki narodowe, 17 rezerwatów przyrody, 19 muzeów poświęconych lokalnym produktom

Więcej informacji o regionie Emilia-Romagna można znaleźć na stronach: ​​​​​​

Facebook: www.facebook.com/EmiliaRomagnaTourism 

Twitter:@ERTourism #inEmiliaRomagna

YouTube:www.youtube.com/user/turismoER 


Bartłomiej Ryś10.05.2019 zdjęć 5
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News