artykuły

Wszystko o branży caravaningowej w jednym miejscu Wszystko o branży caravaningowej w jednym miejscu
ReklamaBilbord - ACSI przedsprzedaż 2025

Sylwestrowe potrawy i zwyczaje świata

Czas czytania 5 minut
Sylwestrowe potrawy i zwyczaje świata

Fajerwerki, szampan i składanie sobie życzeń – tak większość z nas wita nowy rok. Jak sylwestra świętują mieszkańcy innych krajów? W niektórych miejscach w ostatnią noc roku spożywa się ściśle określone, tradycyjne potrawy, które mają swoją szczególną symbolikę. Poznaj sylwestrowe zwyczaje różnych państw świata. Może w tym roku będziesz miał okazję spędzić noc sylwestrową i Nowy Rok w jednym z nich?

W polskiej sylwestrowej tradycji nie znajdziemy zbyt dużo kulinarnych zwyczajów – większość tego typu tradycji związanych jest z wigilią i świętami. Tym bardziej więc warto zainteresować się obyczajami panującymi w innych krajach i poznać nieznane dotąd rytuały. Wraz z siecią hoteli AccorHotels przygotowaliśmy zestawienie 10 sylwestrowo-noworocznych potraw i zwyczajów z całego świata.

W Japonii – różowy błękitny tuńczyk na szczęście
Największą sylwestrową kulinarną atrakcją dla Japończyków jest błękitny tuńczyk, czyli jedna z najdroższych ryb świata. Na stołach zamożniejszych mieszkańców Japonii nie może zabraknąć tego dania. Koszt potrawy nie jest tutaj jednak najważniejszy. Znaczenie ma kolor mięsa – mimo że tuńczyk nazwany jest błękitnym, to jego mięso jest różowe. Kolor ten dla Japończyków symbolizuje szczęście.

Owocowy Nowy Rok w Hiszpanii
W Hiszpanii według tradycji, kiedy w noc sylwestrową na zegarze wybije północ, każdy, kto chce mieć szczęście w nowym roku, musi zjeść 12 winogron. Z każdym uderzeniem należy zjeść jedno z dwunastu owoców, które mają osłodzić wszystkie miesiące nadchodzącego roku. Co ciekawe najlepiej jeść winogrona, stojąc na lewej nodze, aby później bez trudu wejść w nowy rok prawą stopą.

ReklamaSylwestrowe potrawy i zwyczaje świata 1
Na sylwestrze w Austrii nie zapomnij o świnkach
Mieszkańcy Austrii wierzą w magiczną moc talizmanów, tzw. glücksbringer. Najpopularniejszym przykładem takiego amuletu jest świnka. W sylwestra można ją spotkać na każdym kroku – na czapkach, koszulkach, breloczkach oraz na talerzach. Świnka symbolizuje szczęście, dobrobyt, płodność i bogactwo, dlatego w ostatnim dniu roku każdy obdarowuje swoich bliskich marcepanową lub drożdżową świnką.

W Norwegii, jeśli znajdziesz migdał, zmienisz stan cywilny
Tradycyjnym sylwestrowym zwyczajem w Norwegii jest serwowanie puddingu ryżowego, w którym ukryty jest sporych rozmiarów migdał. Osoba, która na niego trafi w swojej porcji, będzie miała szczęście w nowym roku. Co ciekawe, w niektórych regionach Skandynawii wierzy się, że osoba, która znajdzie migdał, w trakcie kolejnych 12 miesięcy zmieni swój stan cywilny.

Grecja – ciasto z ukrytą monetą
Nie tylko w Norwegii szuka się ukrytego przedmiotu w potrawie. Podobny zwyczaj panuje w Grecji. W tym kraju z okazji Nowego Roku piecze się specjalne ciasto zwane vasilopitą, w którym ukrywa się monetę. Ten, kto w swoim kawałku znajdzie pieniądz, może liczyć na szczęście i powodzenie przez kolejne 12 miesięcy.

Na włoskim sylwestrowym stole znajdziesz... soczewicę
Włoskie świętowanie nie może istnieć bez jedzenia. W ostatnią noc roku nie jest inaczej – obowiązkową potrawą na stole jest lenticchie, czyli gulasz z soczewicy. Każdy mieszkaniec Włoch musi przed północą zjeść porcję tego dania, co zapewni mu powodzenie i bogactwo w nowym roku. Soczewica kształtem przypomina małe monety, dlatego dla Włochów jest oczywistym symbolem pieniędzy i dostatku.

ReklamaSylwestrowe potrawy i zwyczaje świata 2
W Salwadorze wróż z jajka o północy
Mieszkańcy Salwadoru mają naprawdę niespotykany sylwestrowy zwyczaj. Tuż przed północą wbijają jajko do szklanki z wodą. Kiedy zegar wybije godzinę dwunastą, sprawdzają, jaki kształt uformował się z żółtka – to, co zobaczą, wydarzy się w przyszłym roku. Zwyczaj mieszkańców Salwadoru zaskakująco przypomina polską tradycję lania wosku na andrzejki (noc z 29 na 30 listopada).

Holendrzy jedzą pączki, aby uchronić się przed złą boginią
Według noworocznej tradycji mieszkańców Holandii w ostatni dzień roku każdy powinien zjeść pączka. Popularny oliebollen (w dosłownym tłumaczeniu „oleista kulka”) to smażony w głębokim tłuszczu pączek nadziewany rodzynkami i żurawiną. Jak wskazują holenderskie legendy, spożywający ten przysmak zostaną ochronieni przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina żołądki buntownikom.

Tradycyjne chińskie pierożki symbolem bogactwa
Choć chiński Nowy Rok przypada pod koniec stycznia, to również mieszkańcy tego kraju mają swoje kulinarne tradycje. Według nich w trakcie świętowania należy zjeść jiaozi, czyli pierożki kształtem przypominające dawne chińskie pieniądze. W ten sposób Chińczycy zapewniają sobie bogactwo i długowieczność.

12 owoców symbolizujących 12 miesięcy nowego roku
Na Filipinach w trakcie uroczystej kolacji sylwestrowej na stole nie może zabraknąć 12 okrągłych owoców. Każdy owoc symbolizuje dobrobyt w trakcie kolejnych 12 miesięcy w nowym roku. Mieszkańcy tego kraju wierzą, że okrągłe przedmioty przynoszą szczęście i spełnienie w życiu duchowym, materialnym i codziennym.

Źródło: https://www.accorhotels.com/pl/polska/index.shtml


Administrator05.12.2017
Obserwuj nas na Google News Obserwuj nas na Google News