Planując zmienić kampera na inny model lub kupując taki pojazd po raz pierwszy, poza innymi istotnymi cechami takimi jak rodzaj nadwozia np. kampervan czy półintegra, pojemność i moc silnika, rozglądamy się za dostępnymi układami wnętrz. Przeczesując oferty zakładamy pewne ramy, którymi są np. odpowiedni rozkład i ilość miejsc noclegowych. Istotnym warunkiem niejednokrotnie decydującym o wyborze danego pojazdu jest np. łazienka z możliwością wzięcia prysznica, a także dzienna przestrzeń użytkowa i kuchnia.
Kuchnia w domu jest niezwykle istotnym elementem codziennego życia. To tam przygotowujemy posiłki, bywa, że spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi, a także eksperymentujemy z nowymi przepisami. Podobnie jak w domu, kuchnia w kamperze powinna być funkcjonalna i dobrze zorganizowana. Ci, którzy są już wprawieni w boju zapewne tego nie odpuszczą, ale świeżo upieczeni miłośnicy tej formy wypoczynku na pierwszy rzut oka mogą nie zorientować się, iż nie wszystkie propozycje kuchni w kamperach spełnią ich oczekiwania. Czasem można odnieść wrażenie, że aneksy kuchenne to miejsca, którym na etapie projektowania poświęca się coraz mniej czasu, a ich walory użytkowe bywają skrajnie różne. Częstokroć nie posiadają żadnej płaszczyzny do przygotowania posiłków, a przecież szafki, kuchenka gazowa i zlewozmywak to nie wszystko. Ostatnio na targach podczas rozmowy o kuchni w jednym z kamperów usłyszałem od sprzedawcy „a kto teraz gotuje w kamperze? Jedzie się na urlop, aby odpocząć”. Mądrego dobrze posłuchać, ale na moje pytanie o powód zainstalowania tu trzech palników gazowych już nie odpowiedział… Szanujmy się, nie wszyscy stołują się w restauracjach, a wybrany dla siebie pojazd musi spełniać maksimum oczekiwań, dlatego w drugiej części kamperowej układanki za i przeciw o kuchniach.
Jak już wspomniałem, pojemne szafki, kuchenka gazowa i zlewozmywak to nie jest jeszcze recepta do kuchnię doskonałą. Aby wygodnie i bez rozkładania akcesoriów kuchennych na wszelakich powierzchniach wokoło wnętrza przygotować posiłek dla rodziny, potrzebne jest miejsce. Swoboda położenia choćby deski do krojenia to podstawa. Nie zawsze uda się do tego wykorzystać pokrywę zlewozmywaka czy palników. Chcąc przepłukać warzywa czy postawić coś na gazie ciężko jest żonglować tymi klapami, dlatego istotnym będzie posiadanie ku temu powierzchni roboczej. Na blacie z niewielkimi marginesami wolnej przestrzeni to bardzo niewygodne, a czasem niemożliwe. Potrzeba postawienia małego czajnika czy coraz popularniejszych w caravaningu małych ekspresów do kawy to kolejny aspekt, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze. Jakże często w wąskich i krótkich kampervanach spotkać można większy blat roboczy niż w 7,5 metrowej półintegrze! Dlatego warto szukać, oglądać, pytać. Zróbmy zatem krótki przegląd rozwiązań kuchennych w kamperach półzintegrowanych i kampervanach. To tylko wybrane spośród wielu, ale za to najpopularniejsze.
Taki mały aneks kuchenny jest często stosowanym rozwiązaniem, ale część robocza bywa równie skromna. Powierzchnia z reguły jest zbyt mała, aby obok kuchenki i zlewozmywaka oferować coś więcej. Jednym wystarczy, inni skreślą to rozwiązanie już na progu kampera. Przedstawione przykłady różnią się funkcjonalnością i rozmieszczeniem urządzeń. W jednym umieszczono je blisko ściany, uzyskując dzięki temu małą, ale przydatną część roboczą, w drugim kuchenkę i zlewozmywak ustawiono bardziej centralnie co zminimalizowało przestrzeń roboczą. Dodatkowy, rozkładany blat nieco ratuje sytuację, ale utrudnia wejście do kampera. Trzeci układ dysponuje dodatkowym, bardzo praktycznym blatem nad szafką.
plusyminusy
Kuchnia w kształcie litery L jest równie popularna, a przy tym praktyczna. Ten rodzaj zabudowy aneksu kuchennego występuje przeważnie w połączeniu z częścią wypoczynkową. Jeśli urządzenia są odpowiednio rozplanowane, nie brakuje blatu roboczego ani miejsca nawet na czajnik lub ekspres. Przykłady ze zdjęć pokazują jak istotna jest wielkość kuchenki i zlewozmywaka oraz ich rozmieszczenie w narożnej kuchni.
plusy
minusy
Zabudowa popularnych blaszaków to zawsze wyzwanie dla konstruktorów. Trzeba pogodzić zakusy na przestrzeń jak w półintegrze z mobilnością, którą daje takie szczupłe nadwozie. Mimo wszystko w wielu zabudowach daje się wygospodarować miejsce na solidny, jak na te warunki, aneks kuchenny. W zobrazowanych przykładach widać dwa różne sposoby instalacji lodówki co przekłada się na ilość miejsca roboczego. Zawsze jest coś za coś, ale warto szukać dobrych rozwiązań nawet w takich małych kamperach.
plusy
minusy
Podsumowując, kuchnia w kamperze to często kompromis między przestrzenią a funkcjonalnością. Choć wymaga pomysłowości i elastyczności w organizacji, może dostarczyć zaskakująco dużo komfortu na niewielkiej przestrzeni. Poprzez przemyślane rozwiązania i skuteczne wykorzystanie dostępnego miejsca, kuchnia w kamperze może stać się sercem mobilnego domu, oferując wygodę i przyjemność gotowania nawet podczas podróży.
Marcin Turko
Artykuł pochodzi z numeru 2 (122) 2025 r. magazynu „Polski Caravaning”.
Chcesz być na bieżąco? Zamów prenumeratę – teraz jeszcze taniej i szybciej.